Marcel Ciolacu neagă că SUA ar fi făcut presiuni asupra României privind situaţia juridică a fraţilor Tate
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/11/2024_11_14_770_1731571690_rsz_crp_top.jpg)
Premierul Marcel Ciolacu a negat că SUA ar fi făcut presiuni asupra României pentru a ridica restricţia de liberă circulaţie impusă fraţilor Tate în aşteptarea finalizării procedurilor judiciare.
Într-o postare pe contul de X al premierului Ciolacu a fost publicat, marţi, un mesaj în limba engleză în care se spunea:
„SUA nu a făcut nicio solicitare către România cu privire la situaţia juridică a unor influenceri străini cunoscuţi, investigaţi de autorităţile române.
Nu au existat cereri nici în timpul discuţiei dintre MAE România şi Richard Grenell, nici după aceasta!
România şi SUA împărtăşesc aceleaşi valori în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”.
Anunţul făcut de Marcel Ciolacu pe X vine să dezmintă ştirea publicată de Financial Times potrivit căreia Administraţia Trump ar fi exercitat presiuni asupra autorităţilor române pentru a ridica restricţiile de călătorie asupra influencerului Andrew Tate care se confruntă cu acuzaţii penale la Bucureşti.
Context
Reamintim că Andrew şi fratele său Tristan Tate, care au dublă cetăţenie, americană şi britanică, au devenit o cauză celebră în mediile sociale de dreapta după ce au fost arestaţi în România în 2022 şi acuzaţi de trafic de persoane, abuz sexual şi spălare de bani, precum şi de iniţierea unui grup infracţional organizat. Aceştia au negat comiterea de infracţiuni.
Potrivit Financial Times, cazul familiei Tate ar fi fost adus în discuţie pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută şi apoi a fost urmărit de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de Externe la Conferinţa de Securitate de la München, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.
O a patra persoană a declarat că s-a cerut chiar returnarea paşapoartelor fraţilor Tate şi să li se permită să călătorească în timp ce aşteaptă finalizarea procedurilor judiciare.
Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul de replici cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a declarat că Hurezeanu a iniţiat întâlnirea şi că cei doi „se cunosc de mult timp”, deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei preşedinţii Trump.
Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuţiile lor specifice, dar a spus: „Instanţele româneşti sunt independente şi funcţionează pe baza legii, există un proces echitabil”.
Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversaţie substanţială” cu Hurezeanu, pe care a negat că îl cunoaşte. Acesta „m-a văzut pe hol” în München şi „mi-a cerut o întâlnire”, dar nu a existat nicio altă întâlnire ulterioară, a declarat Grenell.
Detalii aici.