Manifestanţi vs poliţişti: conflicte violente în Paris împotriva modificării Codului Muncii

Franţa a fost zguduită de o serie de proteste la nivel naţional, joi, care au tulburat câteva sectoare de activitate din întreaga ţară, călătoriile aeriene fiind printre cele mai afectate. În plus, au izbucnit ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în oraşe precum Paris şi Nantes.
Protest violent în Nantes, Franţa, 15 septembrie 2016, împotriva modificării codului muncii. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.09.2016

Cel puţin 15 persoane au fost rănite în conflictele violente izbucnite, joi, în Paris între forţele de ordine ale poliţiei franceze şi manifestanţii care se opun noului proiect de reformă a Codului Muncii.

Manifestanţii au aruncat cu cocktailuri Molotov în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade de tip flash-bang. Aparent, un ofiţer a suferit răni provocate de arsuri. De asemenea, zeci de persoane au fost arestate.

Ciocniri violente au fost raportate şi la o demonstraţie în oraşul vestic Nantes, unde poliţiştii au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor.

Incidentele de joi sunt cele mai recente dintr-o serie de manifestaţii împotriva modificărilor propuse Codului Muncii. Aproximativ 13.000 de persoane au participat la protestul de joi din Paris, acesta fiind cel de-al 14-lea în doar şase luni.

Aproximativ 62 de persoane au fost arestate la nivel naţional, a precizat Ministerul de Interne de la Paris, care a mai adăugat că 15 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în cursul confruntărilor violente, conform Mediafax.

Poliţia a estimat că aproximativ 78.000 de persoane au participat la demonstraţiile desfăşurate la nivel naţional, în timp ce organizatorii au declarat că a fost vorba de aproximativ 170.000 de participanţi.

Numărul participanţilor aunţat în ambele estimări este mult mai scăzut faţă de perioada de început a protestelor naţionale, în urmă cu şase luni, când sute de mii de oameni ieşeau pe străzi. Violenţele în timpul protestelor au atins un punct ridicat la doar patru zile după Campionatul European de Fotbal din 2016, când aproximativ 40 de persoane au fost rănite şi câteva zeci au fost arestate.

Dar, pe lângă momentele sporadice de violenţă, mii de activişti de sindicat au mărşăluit paşnic în Paris. Philippe Martínez, lider al sindicatului CGT, a declarat că este hotărât să continue lupta împotriva noii legi în sălile de tribunal şi la nivel de companii individuale. Angajaţii, a precizat el, ar trebui să continue să lupte împotriva noii legi.

Protestele naţionale au afectat joi mai multe industrii majore din Franţa.

Un punct de atenţie al protestelor a fost oraşul estic Belfort. Compania Alstom, care construieşte trenuri, este în prezent prinsă într-o dispută cu guvernul francez din cauza închiderii unei fabrici de locomotive.

Alstom a anunţat că va închide fabrica şi îşi va muta producţia la aproximativ 200 km spre nord.

Sute de muncitori şi manifestanţi au mărşăluit pe străzile oraşului, scandând “Alstom este Belfort, Belfort este Alstom”.

În plus, numeroase zboruri spre şi dinspre Franţa au fost anulate deoarece controlorii de trafic aerian din întreaga ţară au intrat în grevă. Companiile aeriene au fost sfătuite de autorităţile din domeniul aviaţiei că vor trebui să anuleze 15% dintre zborurile către aeroporturile din Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor