Maia Sandu: Procuratura să informeze societatea plenar şi la timp despre cazul lui Alexandr Stoianoglo

Maia Sandu la discuţie cu Alexandr Stoianoglo
Maia Sandu la discuţie cu Alexandr Stoianoglo (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu a cerut Procuraturii Generale să informeze cetăţenii despre procesele care au loc în cadrul instituţiei, dar şi despre acţiunile întreprinse de procurori în privinţa lui Alexandr Stoianoglo, întrucât cazul este „unul de interes major pentru întreaga societate şi trebuie să ne asigurăm că e tratat cu maximă responsabilitate”.

„Tocmai de aceea, avem nevoie de mai multă claritate în procesele care au loc acum în cadrul Procuraturii Generale şi în acţiunile întreprinse de procurori.

Încrederea cetăţenilor în această instituţie depinde atât de eficienţa activităţii ei, cât şi de corectitudinea şi transparenţa procedurilor”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a cerut Procuraturii să informeze societatea plenar şi la timp despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, a Procurorului General, precum şi despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii.

„În acest caz, ca şi în toate celelalte, este nevoie de maximă transparenţă. Tăinuirea oricăror informaţii şi comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă”, a conchis Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei moldovene.

Victor Furtună, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe dosarul lui Alexandr Stoianoglo a invocat în motivarea demersului de aplicare a arestului pentru un termen de 30 zile: pericolul influenţării, din libertate a anchetei de către Stoianoglo, dar şi nevoia protecţiei acestuia de presiuni din partea a ceea ce a numit „gruparea lui Platon”, căreia procurorul General i-ar fi oferit protecţia.