Maia Sandu: Decizia CEC de suplimentare a secţiilor de vot din străinătate, una formală şi insuficientă

Forţele politice care influenţează unii membri ai CEC se tem de voinţa cetăţenilor, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu - preşedintele R. Moldova
Maia Sandu - preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu susţine că decizia de marţi, 8 iunie, a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de suplimentare a secţiilor de vot din străinătate de la 139 la 146, este una formală şi insuficientă întrucât sunt cel puţin 10 secţii de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin şi mii de cetăţeni au fost privaţi de dreptul de a-şi exprima votul.

„Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetăţeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi”, scrie şefa statului pe contul său de Facebook, menţionând că CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituţii trebuie să fie tehnice, neutre şi profesioniste şi să asigure exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean.

În opinia preşedintei, forţele politice care influenţează unii membri ai CEC se opun democraţiei prin toate mijloacele şi se tem de voinţa cetăţenilor din frica de a pierde puterea şi imunitatea în faţa justiţiei. „Situaţia în care cetăţenilor ţării le este închisă în nas uşa secţiei de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eşec al Comisiei Electorale Centrale.”

Mai mult, repetarea unei situaţii similare şi în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie va însemna că membrii CEC îşi folosesc mandatul pentru a influenţa intenţionat mersul alegerilor.

Membrii CEC care admit şi creează artificial aceste situaţii trebuie să poarte răspundere în faţa legii. În democraţie e important ca fiecare cetăţean să îşi exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese înguste politice deasupra valorilor democratice”, a conchis şefa statului.

PAS , Platforma DA, dar şi AUR au anunţat că vor contesta decizia CEC din 8 iunie, cu privire la constituirea a 146 de secţii de votare în afara R.Moldova.