MAE solicită autorităţilor ruse să continuie procedurile în cazul diplomatului implicat în accident
alte articole
MAE solicită autorităţilor ruse să continuie procedurile judiciare în cazul diplomatului implicat într-un accident pe o trecere de pietoni din Bucureşti, după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au decis vineri că dosarul poate fi judecat în Rusia.
Ministerul Afacerilor Externe a răspuns solicitărilor autorităţilor judiciare din România şi a acordat întreg sprijinul pentru clarificarea convenţiilor aplicabile în cazul de faţă. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că ministrul Titus Corlăţean a solicitat ridicarea imunităţii diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare în România, se arată într-un comunicat al MAE.
„În condiţiile deciziei instanţei româneşti, solicităm autorităţilor ruse să asigure continuitatea procedurilor judiciare în Federaţia Rusă în cazul acestui accident rezultat cu rănirea gravă a unei tinere studente, aflată încă în spital, astfel încât justiţia să îşi urmeze cursul până la capăt, pe baza elementelor probatorii instrumentate de autorităţile judiciare române”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.
În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe se va afla în contact atât cu autorităţile judiciare din România cât şi cu autorităţile ruse pentru facilitarea transmiterii elementelor relevante procedurilor.
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au admis vineri cererea procurorilor şi au decis că dosarul diplomatului rus Alexandr Evsiukov, acuzat de vătămare corporală după ce a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni, în Capitală, poate fi judecat în Rusia.
Instanţa a decis tranfertarea dosarului de cercetare autorităţilor competente din Federaţia Rusă în vederea continuării cercetărilor faţă de Aleksandr Evsiukov, pentru vătămare corporală din culpă şi refuzul de recoltare de probe biologice.
Decizia poate fi atacată cu recurs în cinci zile.
Într-o conferinţă de presă organizată în 25 octombrie, ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Malghinov, a anunţat că diplomatul care a accidentat-o pe tânără a părăsit România întrucât şi-a încheiat misiunea. De asemenea, ambasadorul a făcut un apel la autorităţile române să nu politizeze subiectul accidentului rutier în care a fost implicat un diplomat al ţării sale, menţionând că speră ca acest incident să nu influenţeze relaţiile bilaterale, care au căpătat o evoluţie pozitivă.
Declaraţia a fost făcută după ce anterior, într-o întrevedere cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, Malghinov a spus că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe privind ridicarea imunităţii diplomatului implicat într-un accident în Bucureşti.
”Ambasadorul Oleg Malghinov a comunicat faptul că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României. Ambasadorul rus a reiterat regretul sincer al părţii ruse pentru consecinţele grave ale accidentului şi profunda compasiune faţă de victima accidentului, rudele şi cei apropiaţi”, se arată într-un comunicat al MAE.
Malghinov a precizat că ”autorităţile ruse de resort vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului în cauză şi rechemarea lui imediată în Rusia”. Totodată, ambasadorul rus a exprimat speranţa că relaţiile bilaterale nu vor fi afectate.
La rândul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reacţionat exprimând regretul puternic al autorităţilor române pentru faptul că partea rusă nu a acceptat solicitarea părţii române, mai ales având în vedere că renunţarea la imunitatea de jurisdicţie este o posibilitate prevăzută de Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961.
Aurescu a adresat solicitarea ca Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi diplomatul în cauză să coopereze pe deplin cu autorităţile competente pentru derularea în cele mai bune condiţii a procedurilor legale prevăzute de legislaţia română în vederea stabilirii circumstanţelor accidentului. Totodată, el a adresat solicitarea părţii române ca autorităţile judiciare ruse să adopte măsurile necesare pentru judecarea diplomatului în cauză în cel mai scurt timp, în aplicarea prevederilor relevante ale Convenţiei de la Viena din1961, pe baza elementelor de probă existente şi a constatărilor organelor de anchetă române.