Băsescu: Antonescu şi Ponta mint şi se mint şi între ei în ceea ce priveşte solicitările CE

Crin Antonescu şi Victor Ponta la recepţia de la Ambasada Franţei cu ocazia Zilei Nationale a Franţei
Crin Antonescu şi Victor Ponta la recepţia de la Ambasada Franţei cu ocazia Zilei Nationale a Franţei (Epoch Times România)

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat luni că autorităţile române trebuie să dea un răspuns rapid CE privind cele 11 solicitări, altfel acestea se vor regăsi în raportul MCV din 18 iulie şi va fi afectată şi aderarea la Schengen.

Traian Băsescu i-a acuzat pe Crin Antonescu şi Victor Ponta de limbaj dublu, tipic comunist, referindu-se la cele 11 solicitări transmise de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului român, în cadrul întrevederii de joi, de la Bruxelles.

Băsescu a amintit faptul că vineri preşedintele interimar a declarat că există nicio listă cu solicitări către autorităţile române de la CE şi în aceeaşi zi, ”dar mai pe seară primul ministru spunea că există cu 11 solicitări şi mai făcea o precizare că a şi răspuns CE legat de cele 11 solicitări”, într-o emisiune la Antena 3.

”Astăzi la prânz, purtătorul de cuvânt al CE informa că nu a primit niciun răspuns oficial de la guvernul României legat de cele 11 solicitări care vizau 2 domenii, responsabilitatea funcţionării instituţiilor statului, pe care le-au demolat în perioada 3-6 iulie, şi a doua era legată de funcţionarea justiţiei”, a spus Băsescu, adăugând că se pot trage ”nişte concluzii neplăcute” privind aceste declaraţii ale preşedintelui şi ale premierului.

”Prima, şi cea mai gravă, oamenii aceştia doi se mint între ei pentru că nu-mi explic altfel cum de preşedintele interimar spune 'nu avem nicio solicitare', iar primul ministru spune 'avem'”, a declarat preşedintele suspendat.

În al doilea rând, cei doi ”îi mint şi pe români, pentru că primul ministru a spus am trimis răspunsul la CE”, iar în al treilea rând îi mint pe partenerii europeni, ”pentru că premierul a declarat că a trimis răspuns la cele 11 probleme ridicate de CE, iar astăzi, la prânz, aflăm de la Comisia Europeană că nu s-a trimis niciun răspuns oficial”, a explicat Băsescu.

” Apare din nou această realitate a modului de guvernare la comuniştilor, limbajul dublu. L-a folosit Ceauşescu, l-a folosit Iliescu, l-a folosit Văcăroiu, îl folosesc Ponta şi Crin Antonescu. Nu poţi să spui un lucru în ţară şi altceva afară. Nu există abordări interne şi abordări de export. Ce nu înţeleg oamenii ăştia, că statele UE ştiu totul unul despre celălalt. Dacă domnul Crin Antonescu ar citi şi n-ar dormi dimineaţa, la prima oră ar putea să ştie toate poziţiile liderilor politici din UE. Acelaşi lucru este valabil şi pentru primul ministru. Aceste două persoane primesc sinteza abordărilor politice din toate statele membre ale UE din fiecare dimineaţă. De ce n-o citesc, nu ştiu? E, dacă ei o primesc, înseamnă că şi celelalte state, plus Comisia, au şi ei aceleaşi informaţii în fiecare dimineaţă”, a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a explicat care ar putea fi ”efectele acestor minciuni ale celor doi lideri ai României din momentul de faţă”. ”Dacă nu răspund convingător şi repede, adică în timp util, vor avea cele 11 puncte în raportul cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Veirificare. Efectele acestui lucru vor fi: să uităm orice discuţie despre Schengen în septembrie”, a spus el.

Traian Băsescu i-a acuzat pe cei doi că ”pentru jocurile lor politice au sacrificat România. Este mult prea mult. Mult prea mult. Oricât ar fi de simpatizaţi de electorat, nu pot să sacrifice România pentru jocurile lor politice de jos nivel. Nu este permis aşa ceva unui om politic care îndeplineşte astfel de funcţii”.

Preşedintele suspendat a declarat că în 10 zile, ”cei doi oameni şi USL-ul au distrus pur şi simplu credibilitatea României” şi i-a rugat pe analişti să citească presa străină de dinainte de formarea Guvernului Ponta şi presa străină de după instalarea sa, precum şi declaraţiile instituţiilor financiare înainte şi după acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne