Macron avertizează: Europa trebuie să reducă "dubla dependenţă" faţă de SUA şi China

Ţările europene trebuie să reducă „dubla dependenţă” faţă de Statele Unite şi China, a avertizat preşedintele Emmanuel Macron, în timp ce îşi prezenta viziunea asupra unei „Europe mai largi şi mai puternice”, în prima zi a unei vizite de stat istorice în Regatul Unit, informează The Guardian.
Liderul francez s-a adresat câtorva sute de parlamentari şi invitaţi, marcând începutul unei vizite de stat de trei zile – prima de acest fel a unui lider european în Marea Britanie după Brexit.
În discursul său, Macron a conturat imaginea unei Europe extinse, dincolo de graniţele Uniunii Europene cu 27 de membri, cu Franţa şi Marea Britanie în centrul acesteia. A făcut doar o scurtă referire la dezamăgirea provocată de ieşirea Marii Britanii din UE.
El a lăudat gazdele britanice şi a promis o cooperare mai strânsă ca niciodată în domeniul migraţiei, în contextul în care premierul Keir Starmer pledează pentru un „acord unu-la-unu” care să permită returnarea unor solicitanţi de azil în Franţa. Macron a reiterat şi propunerea privind un program de mobilitate pentru tineri, gest salutat cu aplauze, inclusiv din partea miniştrilor laburişti prezenţi în sală.
„Va trebui să reducem riscurile pentru cele două ţări ale noastre, care depind excesiv atât de Statele Unite, cât şi de China. Dacă vom continua să depindem de ambele, cred că avem o imagine clară asupra viitorului nostru şi al copiilor noştri”, a declarat Macron.
Preşedintele francez a mai spus: „Pe de o parte, China – prin alte capacităţi şi alte tipuri de subvenţii – reprezintă o ameninţare clară la adresa comerţului echitabil şi destabilizează lanţurile valorice, creând noi dependenţe. Pe de altă parte, SUA, prin politicile comerciale actuale, par să ignore în mod deliberat regulile OMC şi principiile schimburilor comerciale libere de care am beneficiat până acum.
Dacă vrem să construim un viitor durabil pentru toţi copiii noştri, trebuie să eliminăm riscurile economice şi sociale generate de această dublă dependenţă”.
Vizită cu simboluri istorice
Discursul a reprezentat un moment central al vizitei de trei zile în Marea Britanie – prima a unui preşedinte francez după Nicolas Sarkozy, în 2008. Ziua a fost marcată de ceremonii oficiale, inclusiv o primire regală la Castelul Windsor şi o paradă cu trăsură pentru inspectarea gărzii de onoare militare.
Macron s-a adresat apoi parlamentarilor britanici, membrilor Camerei Lorzilor şi altor invitaţi în Galeria Regală a Parlamentului, un spaţiu simbolic unde au vorbit anterior figuri importante precum Bill Clinton, Kofi Annan sau Angela Merkel.
Preşedintele a vorbit de la o tribună flancată de două picturi celebre – una reprezentând bătălia de la Waterloo, cealaltă bătălia de la Trafalgar. Deşi nu a menţionat explicit aceste confruntări istorice, el a invocat în repetate rânduri „Entente Cordiale” din 1904, în semn de reconciliere şi parteneriat reînnoit.
„Din 1904, statele noastre au cultivat un parteneriat profund, colaborând în securitatea europeană şi globală”, a declarat el.
Un gest simbolic important anunţat de Macron a fost întoarcerea, pentru prima dată în peste 900 de ani, a tapiseriei de la Bayeux în Marea Britanie.
Guvernul britanic speră ca această vizită să evidenţieze progresele în „resetarea relaţiilor cu UE”, inclusiv în ceea ce priveşte chestiunea migraţiei, mereu sensibilă în relaţia bilaterală.
Oficialii de la Londra şi Paris poartă negocieri pentru un acord care să permită Regatului Unit să accepte solicitanţii de azil cu legături familiale reale în Marea Britanie, în schimbul returnării celorlalţi în Franţa. Totuşi, în ultimele zile, s-a semnalat că documentul ar putea să nu fie gata la timp pentru vizită.
Deşi Macron nu a oferit detalii concrete despre acest acord, el a vorbit în termeni elogioşi despre un viitor program de mobilitate pentru tineri, aflat în lucru după ultimul summit european desfăşurat la Londra.
„Există riscul ca societăţile noastre să se îndepărteze, ca tinerii noştri să nu se mai cunoască şi să devină străini unii pentru alţii – într-un moment în care evenimentele internaţionale ne reamintesc, zi de zi, de destinul nostru comun”, a avertizat el.
„Să remediem această situaţie. Să colaborăm pentru a încuraja schimburile între studenţi, cercetători, intelectuali şi artişti, şi să le oferim copiilor noştri aceleaşi oportunităţi pe care le-am avut şi noi”, a spus Macron, în aplauzele publicului.
China, SUA, algoritmi şi democraţie
Preşedintele francez a insistat asupra riscurilor reprezentate de dubla ameninţare economică şi tehnologică venită dinspre SUA şi China, precizând că cele două nu trebuie puse pe acelaşi plan.
„Nu pun semnul egal între China şi SUA. Avem un aliat strategic puternic în SUA şi un adversar – uneori partener, în ceea ce priveşte schimbările climatice – în China”, a declarat el.
El a subliniat că ameninţările la adresa ţărilor europene vin în special din zona comerţului, a lanţurilor de aprovizionare globale şi a tehnologiei. A comparat algoritmii manipulatori utilizaţi de companiile tech americane cu dezinformarea politică orchestrat de Rusia, făcând aluzie la abordările divergente ale Londrei şi Parisului în privinţa reglementării digitale.
„Europa trebuie să-şi apere modelele democratice în faţa interferenţelor străine, manipulării informaţiilor, dominării opiniei publice prin emoţii negative şi dependenţei de reţelele sociale”, a declarat Macron.
În timp ce Franţa şi Uniunea Europeană promovează reglementarea platformelor digitale, Marea Britanie s-a arătat reticentă, preferând reduceri de taxe pentru marile companii americane de tehnologie în schimbul unor concesii tarifare.
Regele Charles: „Aprofundăm alianţa”
La banchetul de stat de la Castelul Windsor, la care au participat regina, prinţul şi prinţesa de Wales, prim-ministrul şi membri ai guvernului britanic, regele Charles a evidenţiat cooperarea tot mai strânsă dintre Franţa şi Marea Britanie, menită să combată „provocările majore” precum terorismul, crima organizată şi „migraţia ilegală” peste Canalul Mânecii.
„Domnule preşedinte, summitul pe care îl veţi găzdui împreună cu prim-ministrul în această săptămână va aprofunda alianţa noastră şi va extinde parteneriatul dintre naţiunile noastre. Forţele noastre armate vor coopera şi mai strâns, inclusiv în sprijinul Ucrainei, în cadrul unei coaliţii unite în apărarea libertăţii şi a valorilor comune”, a spus regele, adresându-se lui Macron.
Evenimentul a inclus şi momente mai relaxate, regele amintind „combinaţii perfecte” între cultura franceză şi cea britanică – picturile lui Monet cu ceaţa londoneză şi celebrul gol marcat de Thierry Henry pentru Arsenal la Highbury.