Macovei cheamă Guvernul Grindeanu la raport: Să publice cheltuielile pentru gestionarea frontierelor
Guvernul Grindeanu trebuie să informeze corect opinia publică în legătură cu modul în care au fost cheltuite fondurile primite în ultimii ani pentru aplicarea din timp a măsurilor pentru achiziţionarea echipamentelor necesare verificării sistematice şi prevenirii cozilor la frontieră, a solicitat vineri, în mod oficial, europarlamentarul Monica Macovei.
"Am trimis o solicitare prim-ministrului Sorin Grindeanu, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi inspectorului general al Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, în legătură cu măsurile pe care le-au luat pentru aplicarea în condiţii optime a verificărilor sistematice la frontiere, potrivit noului Regulament Schengen", a precizat Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a explicat că a trimis această solicitare în calitate de deputat al României în Parlamentul European şi, în special, în numele cetăţenilor pe care Poliţia de Frontieră i-a avertizat, printr-un comunicat de presă din data de 2 aprilie, că vor sta la cozi la trecerea frontierei, pentru că vineri intră în vigoare noul Regulament Schengen
"Se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere", se spunea în comunicatul de presă al Poliţiei de Frontieră.
Ce a solicitat Macovei autorităţilor competente să comunice de îndată:
1. Câţi bani europeni au fost accesaţi şi câţi au fost cheltuiţi din alocări (în 2015, 2016 şi 2017), distinct, pe fiecare an şi următoarele categorii: (a) modernizarea infrastructurii pe graniţele terestre şi aeriene, (b) suplimentarea resurselor umane, (c) suplimentarea punctelor de control şi (d) achiziţionarea de echipamente (cititoare pentru documentele de identitate) care să uşureze procesul de verificare şi să-l facă mult mai rapid?
2. Câţi bani a primit, câţi a cheltuit şi pe ce anume au fost cheltuiţi de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră pentru gestionarea frontierelor, ţinând cont de faptul că, într-un răspuns scris, Comisia Europeană informează că "în legătură cu Programul Naţional ISF pentru România pentru perioada 2014-2020, o sumă de 26,8 milioane de euro este prevăzută pentru acţiuni în domeniul gestionării frontierelor, în principal în vederea creşterii capacităţii naţionale şi pentru a asigura alinierea la acquis-ul Uniunii".
3. Ce fonduri a utilizat până în prezent şi pentru ce anume Centrul Naţional SIS pentru implementarea Sistemului Informatic Schengen II, pentru alinierea la cerinţele de operare, actualizare şi de transmitere corectă şi completă a informaţiilor?
4. Pe ce anume, distinct şi concret, a cheltuit România cele 19,7 milioane de euro, sumă care, potrivit Comisiei Europene, "a fost alocată de România pentru a acoperi costuri operaţionale legate de managementul frontierelor, inclusiv pentru investiţii substanţiale în sisteme informatice precum SIS II". Ce proiecte au fost derulate în acest sens?
5. Ce măsuri au luat autorităţile competente pentru a limita"creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere", aşa cum precizează Poliţia de Frontieră?