Lupta politică din spatele scandalului sexual în care este implicat un important oficial chinez

O imagine compusă îi prezintă pe Yi Junqing, oficialul chinez şi Chang Yan, amanta lui părăsită care a expus relaţia lor.
O imagine compusă îi prezintă pe Yi Junqing, oficialul chinez şi Chang Yan, amanta lui părăsită care a expus relaţia lor. (Weibo.com)

Un înalt oficial chinez care se ocupa de propagandă a fost demis din postul său la scurt timp după ce amanta sa părăsită a postat online o povestire despre aventura acestora. În timp ce arăta ca un scandal sexual uzual, îndepărtarea rapidă a funcţionarului este considerată a face parte dintr-un efort al noii conduceri a Chinei de a prelua controlul asupra aparatului de propagandă al statului.

Yi Junqing, directorul Biroului Central de Compilare şi Traduceri al Partidului Comunist din cadrul Comitetului Central al Chinei, a fost demis din postul său din cauza unui "stil de viaţă necorespunzător", a raportat mass-media de stat Xinhua, la 17 ianuarie.

Numele lui Yi a devenit, în luna decembrie anul trecut, un cuvânt online cheie în China, după ce o cercetătoare căsătorită de la Biroul de Traduceri, Chang Yan, a postat un jurnal de 120.000 de cuvinte detaliind aventura ei cu Yi.

Potrivit lui Chang, aceasta i-a plătit lui Yi 90.000 de yuani (14.480 de dolari) şi a făcut sex cu acesta de 17 ori în perioada noiembrie 2011 şi noiembrie 2012 în schimbul promisiunii lui să o transfere la Beijing. Cu toate acestea, Yi nu şi-a ţinut promisiunea şi ea a constatat, de asemenea, că acesta avea mai multe amante, a precizat Chang.

Jurnalul a menţionat, de asemenea, că Yi s-a lăudat la Chang despre relaţia sa strânsă cu Liu Yunshan şi Li Changchun, doi oficiali puternici ai partidului din Comitetul Permanent al Biroului Politic. Liu este în prezent membru al Comitetului, iar Li este un fost membru.

Potrivit jurnalului, Yi i-a precizat lui Chang că avea speranţe să devină şef adjunct al Departamentului Central de Propagandă şi că "va fi mai uşor dacă Liu Yunshan va ajunge în Comitetului Permanent al Biroului Politic, acesta mă înţelege mai bine decât alţii".

Mass-media oficială s-a grăbit să-l critice pe Yi. "Yi Junqing, un cercetător veteran al culturii şi filosofiei marxiste, a distrus principiile înalte şi ţine lecţii de morală cu faptele sale murdare", a scris News Qianjiang Evening într-un comentariu.

Controlul asupra propagandei

Dintre toţi oficialii de partid care au amante şi iau mită, mulţi s-au întrebat de ce Yi a fost nominalizat şi demis din postul său atât de repede.
Comentatorul ştiri din cadrul The Epoch Times, Yang Ning, crede că este din cauza luptelor pentru putere dintre noul lider al Partidului Xi Jinping şi fostul lider Jiang Zemin.

Biroul de Traduceri este o unitate politică importantă în subordinea directă a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). Potrivit Xinhua, biroul este responsabil pentru întocmirea, traducerea şi cercetarea lucrărilor marxiste, pregătirea traducerii externe a documentelor importante ale partidului şi oferirea sprijinului teoretic pentru politicile PCC.

Cum propaganda este un pilon important în guvernarea PCC, funcţiile de conducere din aparatul de propagandă sunt râvnite de toate forţele politice. În ultimele două decenii, fracţiunea lui Jiang a controlat sistemul şi a ocupat multe posturi-cheie.

Patronul lui Yi, Liu Yunshan, este o figură proeminentă în fracţiunea lui Jiang. Se crede că Liu ar fi în spatele cenzurării recente a declaraţiei de Anul Nou a ziarului liberal Săptămânalul de Sud Weekly, care reitera apelul lui Xi Jinping pentru statul de drept în China, în conformitate cu Constituţia. Incidentul este văzut că o provocare publică pe care Liu i-a înaintat-o lui Xi.

Liu a devenit şeful Departamentului de Propagandă în 2002 şi s-a relatat că a intrat în graţiile lui Jiang Zemin, prin organizarea unei propagande pro-Jiang în presa internă şi externă. Acesta se opune, de asemenea, oricărei forme de reformă democratică în China.

Consolidarea lui Xi

În felul în care este de obicei concepută, regula partidului se bazează pe controlul atât asupra presei cât şi asupra armei. Atunci când Xi a preluat poziţia de lider militar, acesta a preluat controlul armei.

Potrivit comentatorului Yang Ning, Xi preia acum controlul presei prin înlocuirea lui Yi Junqing cu propriul său om, Jia Gaojian, pentru a conduce Biroul de Traduceri.

Faptul că scandalul sexual al lui Yi a fost atât de intens mediatizat, într-un mediu al mass-mediei atât de bine controlat, arată în mod clar intenţia guvernului central de a remania şefii la propagandă, a declarat Gang Liu, un colaborator al site-ului Jasmine.

Jia Gaojian a fost anterior ministrul Educaţiei al Şcolii Centrale de Partid, plasat în acea poziţie de către Xi, ca parte a unei remanieri majore la Şcoala de Partid, care a început în luna aprilie a anului trecut odată cu înlăturarea şi investigarea membrului Biroului Politic Bo Xilai. Bo a fost considerat o speranţă pentru Comitetul Permanent şi un succesor al facţiunii lui Jiang, înainte de căderea sa.

Analiştii bănuiesc, de asemenea, că Xi planifică să preia controlul direct al Comitetului Afacerilor Politice şi Legislative - sistemul imens de securitate internă al Chinei - sau să ofere postul acestuia unui oficial loial lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe