Posturi oficiale chineze vândute pe milioane

Fostul şef al regimului chinez, Jiang Zemin, la cel de-al 18-a Congres al Partidului, 15 octombrie 2007, Beijing, China.
Fostul şef al regimului chinez, Jiang Zemin, la cel de-al 18-a Congres al Partidului, 15 octombrie 2007, Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Un fost oficial de rang înalt al Partidului Comunist Chinez (PCC) a încercat să cumpere o promovare de la fostul lider PCC Jiang Zemin, cu cel puţin 30 de milioane de yuani (4,8 milioane de dolari), potrivit rapoartelor recente.

Conform unui articol publicat online în februarie 2011 de către ziarul Observatorul Economic, cu sediul în China, Liu Zhijun, fost ministrul al căilor ferate din China, care a fost expulzat din PCC pentru încălcări disciplinare grave, a colaborat cu o femeie de afaceri pe nume Ding Shumiao într-un proiect de licitaţie de cale ferată şi a primit un comision de 132 milioane de dolari de la aceasta. Mai târziu, rapoartele întocmite de agenţiile de ştiri au vorbit de o sumă chiar mai mare, respectiv 320 milioane de dolari.

Potrivit unei surse din interior, Liu planificase să folosească banii pentru a cumpăra funcţia de vicepremier al Guvernului, devenind, de asemenea, membru al Biroului Politic, a raportat ziarul Mingpao din Hong Kong.

Revista Dongxiang din Hong Kong a publicat un articol recent intitulat "PCC se confruntă cu o criză de loialitate". Articolul preciza că "este o întrebare fără răspuns în procesul de corupţie în curs de desfăşurare al lui Liu : acesta este un oficial la nivelul Ministerului, care vrea să cumpere o promovare şi să devină vicepremier. De la cine poate să cumpere? Răspunsul este simplu. Un oficial de la nivelul ministerului, care vrea să fie promovat trebuie să mituiască cel puţin jumătate din membrii permanenţi din Biroul Politic la un preţ de cca. 10 de milioane de yuani (1,6 milioane de dolari) pentru fiecare membru în parte. Şi dacă Liu ar alege să-i ceară favoarea unui lider foarte influent retras care are puterea de a interveni sau a-i sugera promovarea, acesta ar trebui să plătească peste 30 de milioane de yuani (4,8 milioane de dolari)".

Articolul a adăugat că "Secretarul General al PCC a vândut, de asemenea, poziţii guvernamentale". Divulgarea acestui secret din cadrul PCC a avut loc în timpul exercitării de către Jiang Zemin a funcţiei de Secretar General al PCC şi de lider al Partidului, care a durat din momentul când Deng Xiaoping a murit până când Jiang a demisionat.

Criza de loialitate a cadrelor faţă de partid a început la câţiva ani după masacrul din Tiananmen din 4 iunie 1989 şi a devenit o problemă deschisă atunci când Deng a murit în 1997. În ciuda crizei de loialitate nerezolvată, Jiang a continuat persecuţia împotriva Falun Gong începută în 1999 şi a continuat să suprime convingerile religioase, cum ar fi creştinismul, budismul tibetan, precum şi pe uiguri, se susţine în articol. Jiang şi-a promovat, de asemenea, în mod activ credinţa lui personală în interiorul şi în afara PCC: fă liniştit avere şi nu lua în seamă politica.

Articolul a comentat că, drept rezultat, capacitatea actualului lider al Partidului Xi Jinping de a realiza ultima dorinţă a lui Hu Jintao se va baza, în parte, pe capacitatea lui de a a schimba acest punct de vedere în rândul oficialilor de partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe