Luni este noul termen pentru Cipru

Epoch Times România
22.03.2013

Uniunea Europeană a oferit Ciprului timp până luni pentru a strânge miliardele de euro necesare pentru a evita colapsul financiar, ceea ce ar putea scoate Ciprul în afara zonei euro. Un semn al pregătirii guvernului cipriot pentru scenariul cel mai nefericit este impunerea unui control asupra capitalului, cu scopul de a opri fluxul de bani ce părăseşte insula, în cazul în care nu există nicio înţelegere înainte de redeschiderea băncilor, după ce acestea au fost închise în această săptămână.

Într-un avertisment serios, Banca Europeană Centrală (BEC) a anunţat că există posibilitatea tăiereii lichidităţilor către băncile cipriote, iar un oficial european senior a ţinut să facă un lucru clar către Reuters, blocul european este gata să dea afară din zona euro insula falimentară, cu scopul de a proteja restul economiei europene.

Ultimatumul emis de BEC vine odată cu ”lupta” liderului insulei de a inventa un plan B pentru a strânge 5,8 miliarde de euro, cerute ca garanţie de Uniunea Europeană în schimbul celor 10 miliarde de euro oferite de Uniune şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Parlamentarii ciprioţi au emis o lege pentru taxarea depozitelor populaţiei, aceasta fiind numită ”jefuire bancară”. Oficialii euro s-au întâlnit la o conferinţă organizată miercuri, reprezentanţii Ciprului au refuzat să participe, chiar dacă situaţia ”este un haos”.

Ministrul de finanţe al zonei euro a declarat joi seară că această criză a cuprins tot continentul şi este în pericol nu numai economia cipriotă, ci şi miliardele de euro deţinute de străini, în special din Rusia.

Guvernul cipriot a spus că liderii de partid s-au hotărât să creeze un ”fond de solidaritate” care ar sta la baza unui pachet de stat pentru a emite obligaţiuni de urgenţă, totuşi, purtătorul de cuvânt al parlamentului Yiannakis Omirou a declarat că o revizuire a taxei asupra depozitelor bancare neasigurate nu a fost inclusă în cadrul discuţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor