Lucrătorii în schimbul de noapte trebuie să reducă consumul de alimente bogate în fier

Seminţe de dovleac
Seminţe de dovleac (Shutterstock)

Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah au descoperit că lucrătorii în ture de noapte nu ar trebui să consume prea multe produse bogate în fier. Fierul se face responsabil de perturbarea bioritmurilor interne ale ficatului, crescând astfel riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2, cancer şi obezitate, relatează Zee News.

Potrivit cercetătorilor, structura cheie a tuturor bioritmurilor corpului se află în creierul nostru. Cu toate acestea, bioritmurile ficatului depind atât de activitatea nervoasă superioară, cât şi de concentraţia de fier din organism.

Un consum exagerat de alimente bogate în fier, în special pe timp de noapte, dereglează bioritmurile interne ale ficatului. Mai târziu, organismul reuşeşte totuşi să restabilească funcţiile acestui organ vital până la un nivelul normal, însă toate aceste procese implică o perioadă lungă de timp.

Tulburarea sistematică a ritmurilor circadiene poate cauza diverse afecţiuni periculoase, printre care diabet zaharat de tip II şi alte boli metabolice serioase.

sursa www.medvesti.com