Nivelul de serotonina influenteaza raspunsul nostru la manie

Schimbari ale nivelurilor de serotonina pot aparea atunci cand oamenii sunt stresati sau infometati.
Schimbari ale nivelurilor de serotonina pot aparea atunci cand oamenii sunt stresati sau infometati. (Photos.com)

Cercetatorii au analizat efectele acute scaderii nivelului de triptofan (ATD), pe 30 de persoane sanatoase. Un chestionar de personalitate a aratat ca indivizii tind sa se comporte agresiv.

Intr-o zi, dietele participantilor au fost manipulate prin consumarea de amino-acizi fara triptofan, un compus al serotoninei, iar a doua zi a unei cantitatii normale de triptofan in acelasi amestec – ziua "placebo".

Dupa fiecare tratament, echipa a masurat raspunsurile creierului la imagini de chipuri furioase, triste si neutre, folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI).

Atunci cand nivelurile de serotonina ale creierului au fost mai mici, participantii au aratat o comunicare mai slaba intre regiunile prefrontale ale cortexului creierului si amigdala - sistemul limbic emotional al creierului.

Constatarile arata ca, atunci cand nivelul de serotonina este mic, cortexul prefrontal este mai putin capabil sa controleze raspunsurile la furia produsa de amigdala.

"Desi aceste rezultate au venit de la voluntari sanatosi, ele sunt, de asemenea, relevante pentru o gama larga de tulburari psihice in care violenta este o problema comuna", a declarat co-autorul Dr. Luca Passamonti de la Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR).

"Suntem plini de speranta ca cercetarea noastra va duce la diagnostice mai bune, precum si la tratamente mai bune ale acestor conditii si nu numai."

Studiul a fost publicat online in revista Biological Psychiatry pe 15 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură