Lovitură după lovitură. China se confruntă cu cele mai mari ieşiri de valută din 2016 încoace odată cu fuga de capital
China continuă să primească lovitură după lovitură în condiţiile în care economia sa se află în pragul unei bucle vicioase de japonizare, în care datoriile record duc la vânzări în dificultate, la rambursarea datoriilor, la contracţia masei monetare, la scăderea preţurilor activelor, la un val de falimente, la o creştere a şomajului, la încetinirea economiei şi la o criză de încredere, care duce apoi la acumularea de bani şi la deflaţie, afirmă Zero Hedge.
La toate acestea se adaugă o criză imobiliară în creştere, o criză bancară paralelă, una a şomajului în rândul tinerilor, precum şi prăbuşirea record a investiţiilor străine directe.
Mai mult, China se confruntă acum cu o creştere bruscă a ieşirilor de valută: conform indicatorului preferat de Goldman pentru fluxurile valutare, ieşirile nete ale Chinei au fost de 42 de miliarde de dolari în august, cel mai rapid ritm de ieşiri din decembrie 2016, când China se resimţea după devalorizarea şocantă a yuanului din 2015, faţă de ieşirile deja îngrijorătoare de 26 de miliarde de dolari din iulie. Vânzarea netă de acţiuni de către investitorii străini prin intermediul canalului de conectare a acţiunilor a crescut semnificativ în august, contribuind la accelerarea ieşirilor. Pe de altă parte, intrările legate de comerţul cu bunuri au rămas robuste.
Iată care sunt punctele-cheie din cele mai recente date:
1. În luna august, China a înregistrat ieşiri nete de 24 de miliarde de dolari prin intermediul tranzacţiilor spot simple onshore şi intrări de 12 miliarde de dolari prin intermediul tranzacţiilor la termen proaspăt încheiate şi anulate. Un alt set de date SAFE privind "fluxurile transfrontaliere de RMB" a indicat ieşiri de 31 de miliarde de dolari în cursul lunii, ceea ce sugerează o plată netă de RMB dinspre onshore spre offshore. Măsura preferată de Goldman pentru fluxurile valutare sugerează, prin urmare, un total de 42 de miliarde USD de ieşiri în august, în comparaţie cu ieşirile de 26 de miliarde USD din iulie, o ieşire care a fost cea mai mare din iulie 2022.
2. Contul curent a continuat să înregistreze intrări. A existat o intrare netă de 26 de miliarde de dolari legată de comerţul cu bunuri în august, mai mare decât cea de 18 miliarde de dolari din iulie. Rata de conversie a excedentului comercial de bunuri a crescut la 38% în august faţă de 22% în iulie, în contrast cu deprecierea continuă a monedei. Pe de altă parte, deficitul comerţului cu servicii a fost de 14 miliarde de dolari, mai negativ decât cel de 11 miliarde de dolari din iulie, în condiţiile în care turismul extern a continuat să-şi revină. Contul de venituri şi transferuri a înregistrat ieşiri de 5 miliarde de dolari în august, în scădere faţă de cele de 6 miliarde de dolari din iulie.
3. Canalul investiţiilor de portofoliu a înregistrat ieşiri mai rapide în luna august. Fluxurile Stock Connect au arătat o vânzare netă puternică de acţiuni prin intermediul canalului nordic şi o cumpărare netă prin intermediul canalului sudic, ceea ce implică ieşiri de 22 miliarde USD prin intermediul canalului Stock Connect, faţă de intrări de 5 miliarde USD în iulie. Acesta a fost cel mai rapid ritm al ieşirilor prin canalul Stock Connect din ianuarie 2021. Datele privind deţinerea de obligaţiuni în RMB de către străini nu sunt încă publicate.
4. Rezervele valutare oficiale (publicate la începutul lunii) au scăzut la 3.160 miliarde USD în august, de la 3.204 miliarde USD în iulie. Conform estimărilor Goldman, efectele evaluării valutare ar fi redus rezervele valutare cu 19 miliarde de dolari în august, astfel încât, după ajustarea pentru efectele evaluării valutare, rezervele valutare au scăzut în continuare cu 25 de miliarde de dolari în iulie. Deşi efectul nefavorabil al preţului activelor a contribuit probabil la această scădere, este posibil ca declinul să nu fie explicat în totalitate prin scăderea preţului activelor, ceea ce sugerează o potenţială utilizare a rezervelor valutare pentru a gestiona moneda pe fondul presiunilor de ieşire de capital.
5. Goldman preconizează continuarea relaxării politicii monetare în T4, inclusiv o reducere de 25 pb a RRR şi o reducere de 10 pb a ratei dobânzii de politică monetară. Rata de schimb CNY va continua probabil să se confrunte cu presiuni de depreciere pe termen scurt, în timp ce factorii de decizie politică menţin controale stricte ale capitalului şi orientează aşteptările pieţei pentru a încetini tendinţa de depreciere a monedei.
Aşadar, în condiţiile în care moneda chineză este cea mai slabă din istorie şi în care ieşirile de valută se accelerează brusc, nu putem să nu ne amintim de panica observată după devalorizarea din august 2015, care nu numai că a şocat pieţele globale, dar a trezit bitcoinul din lunga sa adormire, deoarece miliarde de economii chinezeşti s-au refugiat în siguranţa conturilor bancare offshore prin intermediul uneia dintre puţinele fisuri încă deschise în marele firewall monetar al Chinei. Cât timp va dura până când vom avea parte de o reluare?