Lovitură de teatru în Republica Moldova: Plahotniuc cedează puterea. Vine Guvernul Maia Sandu

Vlad Plahotniuc, liderul PD
Vlad Plahotniuc, liderul PD (Captură Foto / privesc.eu)

Partidul lui Vlad Plahotniuc, PDM, anunţă că miniştrii săi, membri ai unui guvern "paralel", care dublează guvernul Maiei Sandu, ales legitim de Parlament, îşi vor da demisia, pentru a se evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe.

"(Demisia guvernului Filip n.r.) este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru din situaţia juridică în care ne aflăm. Astfel prim-ministrul şi toţi miniştrii urmează să demisioneze din ziua de astăzi. Decizia noastră va rezolva parţial blocajul politic în care ne aflăm şi va fi un semnal clar că PDM nu se ţine de putere", a declarat vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari.

Anunţul capitulării partidului lui Plahotniuc vine la scurtă vreme după ce ambasadorul SUA a avut o întrevedere cu conducerea PD şi după ce Vladimir Putin şi-a exprimat public susţinerea pentru guvernul nou ales. În R. Moldova se spune că Plahotniuc îşi căuta un coridor de ieşire şi este posibil ca acesta să îi fie oferit pentru ca Moldova să nu treacă prin convulsii şi lupte de stradă.

La scurt timp după anunţ, carabinierii aflaţi în număr impresionant în faţa Guvernului precum şi susţinătorii lui Plahotniuc, instalaţi în corturi, au început să se retragă.

Mai precizăm că în discursul său, Cebotari a continuat însă, pe de altă parte, să susţină că Guvernul Sandu este ilegal şi a insinuat că alianţa ACUM- DODON pe care a numit-o binom vrea să federalizeze ţara.

De asemenea, Cebotari a mai precizat că PDM rămâne unit şi va sprijini orice membru al echipei sau susţinător care va fi supus abuzurilor, ceea ce lasă să se înţeleagă că dă asigurări celor "loiali" că nu vor fi lăsaţi de izbelişte cât şi că nu se dezice de Plahotniuc.

Reamintim că sâmbăta trecută, în Moldova a avut loc o mişcare şoc - blocul ACUM, reprezentant de Maia Sandu şi de Andrei Năstase, s-a aliat cu socialiştii lui Dodon, scopul declarat fiind înlăturarea de la butoane a oligarhului Plahotniuc şi deoligarhizarea ţării. ACUM şi PSRM (socialiştii lui Dodon) au dat un Guvern condus de Maia Sandu.

Plahotniuc a contracarat şi, la scurtă vreme după, Curtea Constituţională a Moldovei, despre care ACUM şi analiştii politici spun că îi e aservită oligarhului, a declarat ilegală constituirea guvernului, şi l-a suspendat pe preşedintele Dodon. Aşa-zis preşedinte interimar a fost numit Pavel Filip, fostul premier, loial lui Plahotniuc iar fostul guvern, anterior Maiei Sandu a continuat să funcţioneze, pretinzându-se guvernul de drept.

Deşi UE, SUA şi chiar Rusia au recunoscut Guvernul Sandu, PD a refuzat să plece de la putere. Guvernul şi mai multe ministere au fost înconjurate de forţe militare şi - spune ACUM - şi paralimilitare, şi de oameni simpli, instalaţi în corturi. Unii analişti şi membri ai ACUM susţin că aceşti oameni sunt plătiţi.

Au urmat întâlniri diplomatice la vârf, războaie ale declaraţiilor etc. iar cetăţenii au fost chemaţi şi ei să se implice. Astfel, duminică, în Chişinău se anunţa un mare miting al ACUM, moldovenii fiind chemaţi să vină din toată ţara. Lucrurile ar fi putut degenera dacă PD se hotăra să organizeze contramanifestaţii şi să stârnească violenţe. Au apărut de altfel informaţii pe surse că ar fi fost eliberaţi deţinuţi, aceştia urmând să vină înarmaţi la Parlament.

Iată, însă, că astăzi PD a făcut pasul în spate, la câteva ore după ce ambasadorul SUA i-a vizitat. Rămâne de văzut ce va face Plahotniuc personal. În Chişinău se spune că trei avioane sunt pregătite să-l preia şi că e posibil ca oligarhul să îşi fi pregătit un exit. Alte voci spun că este de neconceput ca Plahotniuc să poată să fugă fără să plătească în faţa legii pentru ce a făcut Moldovei şi că actualul Guvern nu va permite aşa ceva. De altfel, Maia Sandu ar fi adepta ideii că Plahotniuc ar trebui să fie deferit legii pentru a răspunde de faptele sale, au susţinut surse politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe