"Locotenenţii” lui Zaher Iskandarani vor ajunge la închisoare
alte articole
Tribunalul Timiş a emis sentinţa în dosarul în care trei persoane sunt acuzate de spălarea banilor proveniţi din vânzarea fabricii de apă minerală din Băile Herculane, cazul fiind prezentat în exclusivitate pe site-ul “avocatura.ro”. În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii au arătat că în spatele inculpaţilor judecaţi în dosar s-ar afla cunoscutul afacerist Zaher Iskandarani, dar împotriva sirianului nu s-au găsit probe suficiente pentru a fi deferit justiţiei. De asemenea, mâna dreaptă a lui Iskandarani, Andress Richard, a fost achitat, dar sentinţa nu este definitivă.
În noiembrie 2009, procurorii DNA Timişoara i-au trimis în judecată pe Aurora Demendy, Kappler Frank Günther şi Andress Richard, acuzaţi de spălare de bani, complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată şi uz de fals. Procurorii îi acuză pe cei trei de "evaporarea” banilor proveniţi din vânzarea fabricii de apă minerală Băile Herculane, printr-o tranzacţie fictivă cu orez pe ruta Siria–România. Concret, procurorii DNA au reţinut în rechizitoriu că după vânzarea fabricii de la Băile Herculane, care i-a aparţinut lui Zaher Iskandarani, banii au fost scoşi din ţară printr-o falsă tranzacţie cu 23 de tone de orez, fiind evitată astfel plata taxelor şi impozitelor către stat, prejudiciul creat prin aceasta operaţiune ridicându-se la aproape două milioane de euro.
Potrivit procurorilor DNA, "organizatorul şi beneficiarul întregului mecanism a fost Zaher Iskandarani”. Anchetatorii nu au reuşitînsă, să adune probe împotriva lui Iskandarani, astfel că acesta nici măcar nu a fost trimis în judecată, la înaintare fiin scoş ilocotenenţii” afaceristului sirian: Aurora Demendy, Kappler Frank Günther şi Andress Richard. "Inculpata Demendy Aurora, în calitate de administrator împuternicit al S.C. New Manhatan Investment SRL (unic acţionar al SC Herculane Water SRL), nu a înregistrat în evidenţa financiar contabilă a acestei firme veniturile impozabile aferente unui contract comercial din data de 6 iunie 2008. În baza acestei tranzacţii, S.C. New Manhatan Investment SRL a vândut către o altă societate comercială un număr de 20 părţi sociale iar Kappler Frank Günther şi Andress Richard au vândut către aceeaşi firmă instalaţiile necesare pentru derularea activităţii de exploatare ape minerale, respectiv fabrica de îmbuteliat apa şi terenul aferent, toate în valoare de 11.500.000 euro. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.840.000 euro. Pentru a se pierde urma banilor încasaţi din acest contract, inculpata Demendy Aurora, fiind împuternicită de inculpatul Kappler Frank Günther, a întocmit în fals două documente contabile în care a consemnat, în mod eronat, că S.C. New Manhatan Investment S.R.L. ar fi achiziţionat de la o firmă din Siria cantitatea totală de 23.959,9 tone orez în valoare de 13.776.943 euro. Acest "contract” a fost semnat la rubrica "cumpărător” de către Kappler Frank Günther şi a avut drept consecinţă transferarea sumei respective în conturile firmei siriene, uzând la bancă de acte contabile false.De asemenea, în activitatea sa, Demendy Aurora a fost sprijinită de inculpatul Andress Richard care a transferat suma de 1.025.000 euro din contul său personal în contul firmei administrate de Demendy Aurora, invocând achiziţii fictive de orez”, arată rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
În urma unui proces care a durat doi ani, Aurora Demendy a fost condamnată la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru evaziune fiscală, iar Kappler Frank Günther a primit o pedeapsă de patru ani pentru complicitate la spălare de bani. Andress Richard, considerat a fi "creierul” ingineriilor financiare, a fost achitat de toate infracţiunile de care a fost acuzat. Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş nu este definitivă, fiind atacată deja cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Timişoara, pe 20 septembrie.
*
Pentru a se pierde urma banilor încasaţi din acest contract, inculpata Demendy Aurora, fiind împuternicită de inculpatul Kappler Frank Günther, a întocmit în fals două documente contabile
Zaher Iskandarani, numit şi „Prinţul Banatului” este un om de afaceri sirian, care deţine afaceri în România. Este cercetat pentru activităţi ilegale, sub acuzaţia că a produs ţigări în fabrica de la Săcălaz, pe care le-ar fi vându tapoi cu timbre false. De asemenea, a mai fost învinuit de operaţiuni vamale ilicite cu utilaje de producţie a ţigărilor şi alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum şi ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape 580.000 de euro. Iskandarani a fost cercetat în multe dosare penale de contabandă cu ţigări, cu prejudicii de sute de mii de dolari aduse statului român, fiind arestat în repetate rânduri de magistraţi. El a adunat zeci de condamnări pentru şantaj, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi instigare la călcarea de consemn. Chiar şi când se afla după gratii, în perioada 1998-1999, Zaher a reuşit să corupă poliţişti, determinând un ofiţer de la Arestul Poliţiei Timiş să transmită contra cost bileţele cu mesaje şi instrucţiuni clare către familie şi partenerii săi de afaceri.
A fost arestat, la 19 mai 2005, împreună cu Eugen Iovescu şi Ghannoum Obayda, sub acuzaţia de "iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat având drept scop comiterea de infracţiuni grave, respectiv contrafacerea şi contrabanda de mare anvergură cu ţigări". A părăsit arestul tot în luna mai 2005.
A fost suspectat şi într-un dosar de spălare de bani (cel prezentat mai sus), dar a primit neînceperea urmăririi penale (NUP) în noiembrie 2009. În acel dosar, anchetatori au pierdut urma a 13,7 milioane de euro, care au dispărut în contul unei firme din Siria. Prejudiciul provocat statului român a fost estimat la 1,8 milioane de euro.