Liuba Şova: Alegerea lui Vladimir Ţurcan la şefia Curţii Constituţionale a Moldovei a fost aranjată din timp

Luiba Şova, judecător la Curtea Constituţională a Moldovei
Luiba Şova, judecător la Curtea Constituţională a Moldovei (parlament.md)

Judecătoarea de la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM), Liuba Şova a declarat în cadrul buletinului de ştiri de la TV8 că alegerea lui Vladimir Ţurcan la funcţia de preşedinte al Curţii „a fost aranjată” şi că votul de luni, 19 august, este rezultatul unei decizii luate din timp.

Liuba Şova a anunţat că duminică a primit un mesaj, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Ţurcan la funcţia de preşedinte al CCM, iar acesta o va numi preşedintă în absenţa lui.

„Domnul Ţurcan şi-a înaintat candidatura sa, iar Nicolae Roşca m-a înaintat pe mine. Eu declar în faţa întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat.

Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine şi pentru cine a votat, dar a fost patru la doi ”, a adăugat judecătoarea potrivit sursei citate precizând că Sergiu Ţurcan, Domnica Manole şi Eduard Ababii şi-au retras candidaturile de la funcţia de preşedinte.

Liuba Şova a ţinut să noteze că după ce a făcut publice detaliile despre vot, probabil nu va mai putea activa în cadrul CCM, dar a decis să expună informaţiile deoarece interesul cetăţenilor pentru ea este mai presus.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată”, a punctat premierul Maia Sandu solicitând ca fiecare judecător CCM să spună public pentru cine şi-a dat votul.