Liga Anti-Defăimare: Un sfert dintre adulţii din întreaga lume sunt antisemiţi

Epoch Times România
14.05.2014

Douăzeci şi şase la sută dintre persoanele adulte din întreaga lume au o atitudine antisemită şi aproape jumătate nu au auzit niciodată de Holocaust, a afirmat marţi Liga Anti-Defăimare, o asociaţie de luptă împotriva antisemitismului, făcând referire la un sondaj global, fără precedent, de evaluare a nivelului de ostilitate faţă de evrei, scrie cotidianul New York Times.

Potrivit sondajului, cele mai mare procente de persoane cu atitudini antisemite se întâlnesc în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, teritoriile palestiniene ocupate Cisiordania şi Fâşia Gaza fiind pe primul loc, cu 93%. După ele se situează Irak (92%), Yemen (88%), Algeria (87%), Libia (87%), Tunisia (86%)

Zonele unde antisemitismul se află la niveluri scăzute sunt Oceania, continentul american şi Asia. Ţara în care antisemitismul se află la cel mai scăzut nivel din lume este Laos (0,2%). Un procent redus se întâlneşte, de asemenea, în Filipine (3%).

''Pentru prima dată avem o percepţie reală despre cât de puternic şi persistent este în prezent antisemitismul în lume'', a declarat Abraham H.Foxman, directorul naţional al Ligii Anti-Defăimare, referindu-se la datele sondajului, realizat în contextul unor incidente şi retorici antisemite care nu au fost niciodată cuantificate sistematic într-un mod atât de extins.

În Europa, sondajul arată că Grecia este ţara cea mai antisemită, cu 69%. La polul opus se situează Suedia, cu 4%, urmată de Olanda, cu 5%. În România, procentul este de 35%, în timp ce în Ungaria şi Bulgaria se situează la 41% şi respectiv 44%.

În Statele Unite ale Americii (SUA) sondajul indică un procent de 9% persoane cu atitudini antisemite.

Potrivit declaraţiilor lui Foxman, sondajul a permis Ligii ''să identifice 'puncte fierbinţi', precum şi ţări şi regiuni ale lumii unde ura împotriva evreilor este practic inexistentă''.

În timp ce în Orientul Mijlociu rezultatele nu sunt în mod deosebit surprinzătoare, Liga Anti-Defăimare consideră că rezultatul general - mai mult de un sfert dintre adulţi sunt antisemiţi - reprezintă o constatare majoră. Sondajul arată, de asemenea, că 54% dintre cei intervievaţi au auzit de Holocaust, ceea ce Foxman a apreciat drept ''un număr îngrijorător de mic''.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile la 11 enunţuri negative pe care Liga Anti-Defăimare le-a descris drept stereotipuri despre evrei.

Conform sondajului, cel mai răspândit stereotip este răspunsul afirmativ la enunţul ''Evreii sunt mai loiali Israelului decât ţării/ţărilor în care ei trăiesc''.

Realizat în perioada iulie 2013 - februarie 2014, sondajul se bazează pe răspunsurile a 53.000 de adulţi din 102 ţări şi teritorii din şapte mari regiuni unde se află 88% din populaţia adultă din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor