Neculai Onţanu, lider UNPR şi primar al sectorului 2 reţinut pentru luare de mită

După Sorin Oprescu, Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, a venit şi rândul lui Onţanu să fie pus sub acuzare de DNA. Edilul, actualmente lider interimar al UNPR e acuzat de luare de mită.
Neculai Onţanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
23.03.2016

Primarul sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită. Onţanu ar fi primit mită un teren cu o valoare de piaţă de 4.200.000 euro, pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri însumând 83.300 mp.

În acelaşi dosar, a fost reţinută avocata Loredana Claudia Radu sub acuzaţia de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Loredana Claudia Radu este avocata lui Victor Ponta în dosarul Rovinari - Turceni şi potritiv HotNews este nepoata Gabriel Oprea fostul lider UNPR, înlocuit momentan de Neculai Onţanu.

Neculai Onţanu este acuzat de luare de mită iar Radu Loredana, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, de complicitate la luare de mită, si spălare de bani.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.

După emiterea titlului de proprietate, Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil.

În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia.

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro).

În contractul încheiat cu Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia.

Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive.

Joi, Onţanu Neculai urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor