Liderul SPD, în vizită la Moscova

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel îi va face o vizită preşedintelui rus Vladimir Putin la începutul săptămânii viitoare pentru discuţii privind relaţiile dintre cele două state, scrie cotidianul Rheinische Post.

Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel.
Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel. (Captură Foto)

Vizita lui Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, va fi cea de-a doua la Moscova în mai puţin de un an. Precedenta deplasare a lui Sigmar Gabriel în capitala Rusiei a avut loc în octombrie 2015, când scurta întâlnire privată programată cu Putin s-a transformat într-o discuţie de două ore. Cu puţin timp înainte, el se pronunţase pentru ridicarea sancţiunilor economice pe motivul că cooperarea cu Rusia ar fi decisivă pentru soluţionarea conflictului din Siria.

Cancelarul Angela Merkel s-a aflat ultima oară la Moscova în mai anul trecut. Conform Rheinische Post, biroul cancelarului a fost informat cu privire la vizita programată a lui Sigmar Gabriel la Moscova. În cursul vizitei vor fi abordate relaţiile economice germano-ruse, afectate de sancţiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană.

SPD are în general o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia în comparaţie cu blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) — Uniunea Creştin-Socială (CSU).

În coaliţia de guvernare a izbucnit o dispută legată de relaţiile cu Rusia, CDU-CSU reacţionând luni cu indignare la declaraţiile ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care, într-un interviu pentru Bild am Sonntag, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebuie să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei, răsplătind astfel progresele în procesul de pace din Ucraina. Steinmeier a criticat exerciţiile NATO desfăşurate la graniţa cu Rusia, care, în opinia sa, ar putea inflama suplimentar tensiunile cu Rusia, avertizând împotriva "zăngănitului de săbii şi strigătelor de război".

Gabriel l-a apărat luni pe Steinmeier, în timp ce oficiali NATO şi americani au criticat afirmaţiile şefului diplomaţiei germane.

Într-o declaraţie pentru Reuters, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, şi a apărat planurile de consolidare a prezenţei aliate în Europa de Est, drept un răspuns necesar la acţiunile agresive ale Moscovei.

"Noi căutăm intensiv modalităţi pentru a împiedica o escaladare. În acelaşi timp trebuie să reacţionăm la o Rusie care şi-a triplat cheltuielile militare din 2000 încoace, care se comportă tot mai agresiv şi care a schimbat prin forţă militară graniţe în Europa”, a mai precizat Stoltenberg pentru ziarul german "Süddeutsche Zeitung". El a mai arătat că ”Războiul Rece este istorie şi vrem să rămână aşa. Ceea ce facem noi este responsabil, transparent şi proporţional”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe