Liderul socialist nu-l mai vrea preşedinte al parlamentului pe Andrian Candu

După o scurtă vizită la Moscova liderul pro-rus, Igor Dodon susţine că preşedintele parlamentului, Andrian Candu trebuie să-şi dea demisia.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com / dodon.igor)

Socialiştii în frunte cu Igor Dodon, au cerut demisia preşedintelui parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, motivând acest lucru prin refuzul preşedintelui parlamentului de a pune la vot propunerile Partidului Socialist de demitere din funcţie a şase conducători de instituţii de stat.

„Preşedintele parlamentului a refuzat să pună la vot propunerile socialiştilor de demisie a şase conducători. Mai mult ca atât, ne-a scris o scrisorică, că procurorul general nu poate fi demis la iniţiativa deputaţilor, ci doar a preşedintelui parlamentului. Astfel, preşedintele parlamentului a refuzat să pună la vot proiectele de demisie a procurorului general, a Comisiei Electorale Centrale, a Audiovizualului, a Curţii de Conturi, a ANRE-ului, a BNM şi a CNA. În legătură cu aceasta, noi socialiştii iniţiem începând cu ziua de astăzi, demisia preşedintelui parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Dodon, într-o conferinţă de presă, după şedinţa biroului permanent.

Liderul pro-rus este nemulţumit şi de faptul că nu s-a ţinut cont nici de propunerea sa ca Şedinţa Parlamentului să aibă loc la 9 octombrie şi nu la 15 octombrie, aşa cum a fost votată de majoritatea „cu votul comuniştilor”. „Astăzi fracţiunea socialiştilor va semna un proiect de hotărâre al parlamentului de demisie a preşedintelui parlamentului RM. Noi considerăm că preşedintele parlamentului nu are dreptul să nu pună la vot iniţiativele legislative ale deputaţilor şi nu ţine de competenţa dânsului să ne dea nouă lecţii în ceea ce ţine de dreptul nostru de a include sau nu iniţiativele legislative. Procedura presupune că preşedintele parlamentului este demis prin vot secret de către 67 de deputaţi”, a adăugat socialistul.

În replică, preşedintele parlamentului, i-a răspuns liderului PSRM, având în vedere că acesta s-a întors recent din deplasare de la Moscova, „că planul A şi planul B nu au funcţionat, acesta probabil este planul C pregătit acolo, dar eu i-aş sugera d-lui Dodon să se gândească şi la planul următor de ieşire din situaţie mai onorabil, luând în considerare că totuşi interesele RM ar trebui să fie prioritate pentru toţi politicienii şi pentru toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de culoare politică sau de preferinţe. Ce ţine de revocarea preşedintelui parlamentului din funcţie, există o procedură legală, dacă ea este respectată se va executa întocmai”.

Potrivit Realitatea.md, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a împlinit miercuri, 7 octombrie vârstă de 63 de ani. Întâmplător sau nu, dar în aceeaşi zi în Rusia au mers şi cei doi lideri ai protestului din faţa clădirii Parlamentului Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon şi preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe