Liderul de la Tiraspol s-a plâns ambasadorului SUA de autorităţile de la Chişinău. Încălcarea drepturilor omului în regiune reiterată de diplomat

Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol şi Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA la Chişinău
Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol şi Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA la Chişinău (president.gospmr.org)
Maria Maevschi
04.12.2022

Liderul autoproclamatei Republici moldoveneşti Nistrene, Vadim Krasnoselski, l-a primit în biroul său pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii acreditat la Chişinău, Kent D. Logsdon. Potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, de la ultima întrevedere a celor doi, care a avut loc în luna iulie a acestui an, nu există schimbări pozitive în majoritatea aspectelor problematice care au fost discutate atunci.

Procesul de negociere se află până în prezent într-o stare de stagnare. Acţiunile guvernării de la Chişinău în ceea ce ţine de sfera energetică, relaţiile economice şi respectarea drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului la libera circulaţie, sunt considerate de Krasnoselski inadecvate, ceea ce ar duce, în opinia acestuia la crearea condiţiilor nefavorabile pentru negocieri.

„În ciuda acţiunilor distructive ale Republicii Moldova, aderăm fundamental la principiile dialogului şi la luarea unei poziţii paşnice. Indiferent cât de provocaţi suntem să luăm măsuri de răzbunare, Transnistria nu vrea să se comporte la fel”, a declarat Vadim Krasnoselski, potrivit unui comunicat de presă al aşa-numitei preşedinţii transnistrene.

Mai mult decât atât, pretinsul lider de la Tiraspol s-a plâns ambasadorului SUA că în acţiunile politicienilor de la Chişinău nu există consecvenţă, dar există „carte blanche” pentru a agrava situaţia din stânga Nistrului.

Krasnoselski a ţinut să remarce importanţa participării la negocierile în formatul „5+2” a tuturor reprezentanţilor pentru a preveni escaladarea, mai ales în actualele circumstanţe geopolitice dificile. Acesta însă nu a scos o vorbă despre motivul acestei situaţii de criză, şi anume războiul început de Rusia în Ucraina la 24 februarie, în care, în mai multe rânduri, s-a încercat atragerea Transnistriei.

Menţionăm că din formatul „5+2” fac parte Chişinăul şi Tiraspolul care nici până acum nu este recunoscut drept entitate separată de Moldova; Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, consideraţi a fi mediatori în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean; Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, care s-au alăturat după 2005, cu statul de observatori.

Potrivit unei analize a portalului media Zona de Securitate, UE şi SUA au fost invitate să participe la procesul de negocieri în calitate de observatori în baza unui statut, potrivit căruia, au dreptul să participe la şedinţele oficiale, să ia cuvântul în timpul acestora, să intervină cu întrebări, însă nu pot semna documentele adoptate şi nu participă la luarea deciziilor, acest format devenind din start unul asimetric.

La rândul său, diplomatul american, şi-a exprimat dorinţa şi disponibilitatea de a discuta o gamă largă de probleme de interes pentru ambele părţi, dând asigurări că salută păstrarea şi extinderea dialogului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ambasadorul Logsdon a reafirmat sprijinul SUA pentru procesul de negocieri în formatul „5+2”, facilitat de OSCE, pentru identificarea unei soluţionări comprehensive, paşnice şi sustenabile, abordând de asemenea preocupările de securitate regională în contextul războiului neprovocat al Rusiei în Ucraina, se arată în comunicatul de presă al ambasadei SUA la Chişinău.

Ambasadorul a mai subliniat importanţa protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, menţionând cazurile lui Victor Pleşcanov, Oleg Horjan şi ale altor persoane care se află în detenţie pentru că şi-au exercitat drepturile fundamentale la libera exprimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor