Liderii G7 acordă Ucrainei un împrumut de miliarde de USD, garantat de activele îngheţate ale Rusiei. Cum va funcţiona?

O fotografie de familie, în prima zi a celui de-al 50-lea summit G7 la Borgo Egnazia, la 13 iunie 2024, în Fasano, Italia.   (Antonio Masiello/Getty Images)
Redacţia
14.06.2024

Liderii Grupului celor şapte democraţii bogate au convenit să pună la cale un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire. Dobânzile obţinute din profiturile obţinute din activele îngheţate ale băncii centrale ruseşti ar urma să fie folosite ca garanţie, potrivit AP News.

Detaliile acordului au fost puse la punct de liderii G7 în cadrul summitului lor din Italia. Banii ar putea ajunge la Kiev înainte de sfârşitul anului, potrivit oficialilor americani şi francezi.

Preşedintele Joe Biden a declarat joi reporterilor, în cadrul unei conferinţe de presă, că această acţiune face parte dintr-un "acord istoric". Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că acordarea unui împrumut prin intermediul activelor Rusiei "este un pas înainte vital pentru a oferi un sprijin durabil Ucrainei pentru a câştiga acest război".

Iată cum ar funcţiona planul:

De unde ar veni banii?

Cea mai mare parte a banilor ar fi sub forma unui împrumut garantat în cea mai mare parte de guvernul SUA, susţinut de profiturile obţinute din aproximativ 260 de miliarde de dolari în active ruseşti imobilizate. Marea majoritate a acestor bani sunt deţinuţi în ţările Uniunii Europene.

Un oficial francez a declarat că împrumutul ar putea fi "completat" cu bani europeni sau cu contribuţii din alte ţări.

Un oficial american care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a anticipa acordul a afirmat că declaraţia oficială a liderilor G7, care urmează să fie publicată vineri, va lăsa calea deschisă pentru a încerca să confişte în întregime activele ruseşti.

De ce să nu dăm Ucrainei activele îngheţate?

Este mult mai greu de făcut.

Timp de mai bine de un an, oficialii din mai multe ţări au dezbătut legalitatea confiscării banilor şi a trimiterii lor în Ucraina.

SUA şi aliaţii săi au îngheţat imediat toate activele băncii centrale ruseşti la care au avut acces atunci când Moscova a invadat Ucraina în 2022. Practic, aceştia erau bani deţinuţi în bănci din afara Rusiei.

Activele sunt imobilizate şi nu pot fi accesate de Moscova, dar ele aparţin în continuare Rusiei.

În timp ce guvernele pot, în general, să îngheţe proprietăţi sau fonduri fără dificultate, transformarea acestora în active confiscate care pot fi folosite în beneficiul Ucrainei necesită un nivel suplimentar de procedură judiciară, inclusiv un temei juridic şi o hotărâre în instanţă.

În schimb, UE a pus deoparte profiturile generate de activele îngheţate. Acest fond de bani este mai uşor de accesat.

Separat, SUA a adoptat anul acesta o lege numită REPO Act - prescurtare de la Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians Act [Legea privind Reconstruirea Prosperităţii Economice şi a Oportunităţilor pentru Ucraineni n.tr.] - care permite administraţiei Biden să confişte active de stat ruseşti în valoare de 5 miliarde de dolari în SUA şi să le utilizeze în beneficiul Kievului. Acest aranjament este în curs de elaborare.

Cum ar putea fi folosit împrumutul şi cât de curând?

Experţii tehnici vor fi cei care vor trebui să stabilească detaliile.

Ucraina va putea cheltui banii în mai multe domenii, inclusiv pentru nevoi militare, economice şi umanitare şi pentru reconstrucţie, a declarat oficialul american.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat că obiectivul este "de a oferi acum Ucrainei resursele necesare pentru energia sa economică şi alte nevoi, astfel încât să fie capabilă să aibă puterea necesară pentru a rezista agresiunii continue a Rusiei".

Un alt obiectiv este acela de a face ca banii să ajungă rapid în Ucraina.

Oficialul francez, care nu a fost autorizat să fie numit public în conformitate cu politica prezidenţială franceză, a declarat că detaliile ar putea fi stabilite "foarte rapid şi, în orice caz, cele 50 de miliarde de dolari vor fi plătite înainte de sfârşitul anului 2024".

Dincolo de costurile războiului, nevoile sunt mari.

Cea mai recentă evaluare a pagubelor din Ucraina realizată de Banca Mondială, publicată în februarie, estimează că pentru reconstrucţia şi redresarea naţiunii costurile se ridică la 486 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Măsura de deblocare a activelor Rusiei vine după ce la Washington a existat o lungă întârziere din partea Congresului în aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina.

La un eveniment al Consiliului Atlantic care a anticipat summitul G7, un fost ambasador american în Ucraina, John Herbst, a declarat că "faptul că finanţarea americană nu este destul de fiabilă este un motiv suplimentar foarte important pentru a merge pe această cale".

Cine ar purta responsabilitatea în cazul unui eşec?

Dacă Rusia ar recăpăta controlul asupra activelor sale îngheţate sau dacă fondurile imobilizate nu ar genera suficiente dobânzi pentru a rambursa împrumutul, "atunci se pune problema împărţirii sarcinilor", a explicat oficialul francez.

Max Bergmann, directorul Programului Europa, Rusia şi Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat săptămâna trecută că există îngrijorări în rândul miniştrilor europeni de finanţe potrivit cărora ţările lor "vor fi lăsate în voia sorţii dacă Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor