Lider al kurzilor din Siria arestat în Praga la cererea Ankarei

Luptătoare kurde în Raqqa, Siria.
Luptătoare kurde în Raqqa, Siria. (John Moore/Getty Images)

Salih Muslim, fostul lider al partidului kurd PYD din Siria, căutat de Turcia după un atac cu bombă care a avut loc în Ankara în februarie 2016, a fost arestat în Praga în weekend.

Ministerul turc de Interne a oferit o recompensă de un milion de dolari pentru capturarea lui.

Politia cehă l-a arestat pe liderul politic kurd din Siria pe baza unei cereri înaintate Interpolului de către Turcia, au afirmat duminică oficiali turci şi kurzi sirieni.

Salih Muslim a fost co-preşedinte al Partidului Uniunii Democratice (PYD), partidul politic kurd dominant în Siria.

PYD este ramura politică a Unităţilor pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG), pe care Ankara îl consideră “grup terorist” ce are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). De altfel, PKK, care este interzis şi considerat de asemenea un grup terorist în Turcia, desfăşoară o insurgenţă de trei decenii împotriva statului turc.

YPG este principala forţă în coaliţia Forţelor Democrate Siriene (FDS) ce luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria. În plus, coaliţia FDS este susţinută de SUA.

Muslim se afla sâmbătă în Praga pentru a participa la o conferinţă. După ce un participant turc la conferinţă l-a fotografiat, politia cehă l-a arestat pe fostul lider PYD, în urma cererii făcute de Turcia.

Politia cehă a confirmat arestarea lui Muslim.

Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a precizat că guvernul din Ankara trimite oficialilor cehi o cerere de extrădare pe numele lui Muslim, adăugând că cererea va trebui aprobată de o instanţă şi ministerul Justiţiei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat: “Speranţa noastră este că Republica Cehă îl va preda [pe Muslim] Turciei”.

De când s-a retras din funcţia de co-preşedinte ale PYD, Muslim a fost un reprezentant pe extern al TEV-DEM, coaliţia politică de guvernare în regiunea autonomă kurdă creată în Siria în timpul războiului civil de acolo.

În cazul extrădării în Turcia, Muslim va fi unul dintre oficialii kurzi cu cel mai înalt rang ce va fi capturat de la arestarea în 1999 a fondatorului PKK, Abdullah Ocalan.

Muslim este căutat de autorităţile turce în legătură cu un atac cu bombă desfăşurat în februarie 2016 în Ankara, în cadrul căruia au murit 30 de persoane. El neagă orice legătură cu atacul, care a fost revendicat de un grup extremist desprins din PKK.

La începutul acestei luni, Turcia a oferit un milion de dolari pentru capturarea lui Muslim care, dacă va fi condamnat, şi-ar putea petrece 30 de ani în spatele gratiilor.

PYD a afirmat într-o declaraţie că arestarea lui Muslim în Praga este “un act ilegal şi imoral comis de autorităţile cehe”.

De asemenea, PYD a acuzat Turcia că foloseşte “metode murdare pentru a urmări personalităţi care joacă un rol în lupta împotriva terorismului”, făcând referire la rolul lui Muslim în mobilizarea kurzilor împotriva Statului Islamic.

Muslim, un cetăţean sirian, vorbeşte turcă şi a fost pregătit ca inginer chimist la Universitatea Tehnică din Istanbul.

Până în 2015, oficialii turci au avut un contact regulat cu Muslim, în condiţiile în care Ankara era implicată într-un proces de pace cu PKK care în cele din urmă s-a prăbuşit.

Muslim călătoreşte în mod regulat prin Europa, unde a locuit timp de câţiva ani.

Aparent, el s-a aflat în capitala cehă pentru a participa la o conferinţă despre Orientul Mijlociu. În centrul agendei conferinţei s-a aflat situaţia din Afrin, o enclavă siriană controlată de kurzi împotriva căreia Turcia a lansat luna trecută o ofensivă militară semnificativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe