Rogozin a dat de înţeles la Chişinău că Rusia va face jocul Transnistriei (presa)

Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut luni haltă la Chişinău şi a ameninţat Republica Moldova, din Casa Guvernului, că dacă merge spre Vest o va costa scump, scrie marţi 'Adevărul'.

'Calm şi cinic, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria, care a venit să sărbătorească 'independenţa' republicii-fantomă, ne-a dat de înţeles că Rusia va face jocul Transnistriei, dar şi cea a gazelor', comentează 'Adevărul'. Analiştii cred că acestea sunt declaraţii 'de serviciu' înainte de summitul de la Vilnius. Analistul Igor Boţan sugerează că 'solul Kremlinului a vrut să meargă doar la Tiraspol, iar autorităţile de la Chişinău, pentru a atenua eventualul scandal, au hotărât să-i facă o invitaţie şi la Chişinău, lăsând impresia că, de fapt, domnul Rogozin a venit la noi cu treburi', mai spune comentatorul.

La doar câteva zile de la ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a gazoductului paneuropean, şantierul din Zagarancea, raionul Ungheni, a fost golit de tehnică şi ţevi, informează 'Adevărul'. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi dincolo de Prut. Reprezentanţii celor trei companii, care au câştigat dreptul de a construi segmentul din Republica Moldova a conductei, susţin că nu s-a întâmplat nimic grav şi că lucrările de construcţie vor începe în cel mai scurt timp. Aceştia au mai precizat că, încă, nu s-a decis din care capăt al conductei vor începe lucrările - din România sau din Republica Moldova.

'Timpul' se întreabă dacă Rusia recunoaşte independenţa Transnistriei, după ce preşedintele Dumei (camera inferioară a parlamentului rus), Serghei Narîşkin, l-a felicitat pe liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ca pe un preşedinte de ţară cu ocazia creării aşa-zisei republici moldoveneşti nistrene. Totodată, ziarul se întreabă care este miza întâlnirii dintre Iurie Leancă şi Şevciuk şi de ce mai sunt organizate negocierile în formatul 5+2, dacă transnistrenii şi unii oficiali ruşi care, deşi nu o spun public, sunt pentru alipirea Transnistriei la Federaţia Rusă?

'Uniunea Vamală şi aşa-zisa Uniune Eurasiatică, în care încearcă să ne bage cu de-a sila Putin, e tot un fel de GULAG adaptat la condiţiile capitalismului de stat din Rusia', scrie Petru Bogatu în 'Jurnal de Chişinău'. Dacă faci, fără comanda santinelei, precum preşedintele belarus Lukaşenko, un pas spre dreapta sau spre stânga, eşti strâns de gât şi pus la respect, mai scrie analistul în acelaşi ziar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe