Liberalii condamnă expulzarea militantului unionist, George Simion, din R. Moldova

Liberalii îşi manifestă îngrijorarea faţă de expulzarea unui cetăţean român George Simion din Republica Moldova şi faţă de iniţiativele legislative care au ca scop destabilizarea securităţii regionale, a transmis vineri secretarul executiv al PNL, Radu Carp.
George Simion (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.05.2015

Liberalii îşi manifestă îngrijorarea faţă de expulzarea unui cetăţean român George Simion din Republica Moldova şi faţă de iniţiativele legislative care au ca scop destabilizarea securităţii regionale, a transmis vineri secretarul executiv al PNL, Radu Carp.

"Domnul Simion beneficiază de libertatea de circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova în aceeaşi măsură ca orice cetăţean român, după cum cetăţenii R. Moldova au dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul României şi al UE datorită, printre altele, şi susţinerii constante a României în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Considerăm că autorităţile R. Moldova nu au reuşit să facă dovada existenţei unui comportament împotriva legii din partea domnului Simion care urma sa participe la o manifestare ce va avea loc pe data de 16 mai", au apreciat liberalii.

George Simion a fost reţinut miercuri seară de agenţii Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, urcat în maşină şi dat afară din ţară. Românul, unul dintre liderii mişcării Acţiunea 2012, a primit o expulzare pe o perioadă de cinci ani, însă nu i s-au explicat motivele pentru care a devenit persona non grata în ţara vecină.

Liberalii au arătat că manifestaţia de pe 16 mai la care urma sa participe Simion nu este organizată pentru prima oară în acest an şi nu a fost marcată până în prezent de incidente - "prin această manifestare se marchează împlinirea a 203 ani de la prima integrare a provinciei istorice româneşti Basarabia într-un alt stat."

"Prezenţa domnului George Simion la această manifestare nu este de natură a pune în pericol siguranţa statului şi nu există temeiuri pentru măsura expulzării. Limitarea libertăţii de circulaţie a cetăţenilor români pe teritoriul R. Moldova aduce aminte de aceeaşi măsură din 2009, condamnată atunci de partidele aflate astăzi la guvernare la Chişinău", se mai precizează în comunicat.

Liberalii solicită retragerea de îndată a măsurii de interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova care are ca obiect cetăţeanul român George Simion.

Cu ochii pe Partidul Comunist din R. Moldova

Mai mult, PNL a afirmat că urmăreşte atent dezbaterile din Parlamentul Republicii Moldova pe marginea proiectului de lege privind consolidarea neutralităţii Republicii Moldova, depus de PCRM.

Potrivit acestui proiect, "Republica Moldova nu va participa la programe de cooperare militară îndreptate spre implementarea standardelor de securitate ale statelor participante la uniuni politico-militare", scopul iniţiatorilor fiind acela ca Republica Moldova să nu mai coopereze în cadrul IPAP (Planul Individual de Acţiune pentru Parteneriatul de Pace cu NATO). Proiectul prevede şi interzicerea participării la "acţiuni de menţinere a păcii în străinătate altfel decât cu personal tehnic şi medical", în condiţiile în care militarii din Republica Moldova participă la misiuni de menţinere a păcii din Kosovo sau Afganistan.

Proiectul de lege prevede şi renunţarea la armata naţională, precum şi legalizarea prezenţei trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, interzisă de art. 11 al Constituţiei Republicii Moldova, prin prevederea potrivit căreia "În scopul menţinerii păcii, pe teritoriul Republicii Moldova şi a asigurării acţiunilor cu caracter umanitar, Republica Moldova poate încheia acorduri multilaterale şi bilaterale cu privire la statutul forţelor militare şi civile pentru menţinerea păcii".

PNL consideră că acest proiect de lege, în integralitatea lui, nu are decât rolul de a destabiliza situaţia regională de securitate prin satisfacerea unor deziderate ale Federaţiei Ruse.

"Considerăm necesar ca partidele parlamentare din Republica Moldova să se poziţioneze astfel încât oportunitatea acestui proiect de lege să fie clarificată cât mai rapid, în vederea menţinerii securităţii regionale, aspect deosebit de important în vederea obţinerii unei decizii cât mai favorabile Republicii Moldova la summit-ul UE de la Riga de la sfârşitul lunii mai", au concluzionat liberalii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor