Leonard Orban: Ne propunem ca într-un an să absorbim de trei ori mai mulţi bani decât în ultimii cinci

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
06.04.2012

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat, vineri, la Braşov, că ţinta ministerului pe care îl conduce este ca în acest an gradul de absorbţie a fondurilor europene să ajungă la 20%, transmite corespondentul NewsIn.

Prezent la Braşov, la conferinţa regională cu tema „Creşterea absorbţiei fondurilor structurale“, organizată de Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale din subordinea ministerului, Leonard Orban a spus că ţinta pe care şi-a impus-o în acest an pentru absorbţia fondurilor europene este de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pe politica de coeziune.

„Ne propunem ca într-un an să absorbim de trei ori mai mulţi bani decât în ultimii cinci ani”, a spus Orban.

De la 1 ianuarie şi până în prezent, România a atras doar 1,2 miliarde de euro, adică 8% din fondurile de coeziune puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană. Ministrul a adăugat că gradul general de absorbţie a fondurilor europene în România este de 25%.

"La plăţi directe, fondurile au fost atrase 100%, iar la dezvoltare rurală, peste 30%. Mai slab stăm însă la politicile de coeziune, unde gradul de absorbţie este de 7,4%”, a mai spus Leonard Orban.

Oamenii de afaceri braşoveni prezenţi la conferinţă au susţinut că la nivelul judeţului Braşov s-au atras destule fonduri europene, fiind în diferite stadii de derulare proiecte de peste 300 de milioane de euro.

"Dacă, din datele dumneavoastră, România a absorbit doar 1,2 miliarde de euro din 2007 până la finalul anului 2011, din datele noastre la Braşov există proiecte selectate şi aprobate în valoare de 325,735 milioane de euro. Informaţiile sunt preluate din listele de beneficiari şi din rapoartele de selecţie”, a declarat Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de comerţ şi Industrie Braşov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor