Legea alegerilor parlamentare, atacată la CCR: "PSD şi PNL nu trebuie să îi mai ignore pe românii care muncesc peste hotare!"

Comisia de cod electoral patronată de PNL şi PSD a stabilit un număr mult prea mic de mandate pentru cetăţenii români din străinătate, reaminteşte Tomac, acesta fiind motivul pentru care legea alegerilor parlamentare a fost atacată la CCR.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Epoch Times România)

Partidul Mişcarea Populară a atacat la CCR legea alegerilor locale, acuzând neconstituţionalitatea normei de reprezentare a cetăţenilor români care locuiesc peste hotare, a anunţat vineri preşedintele executiv al formaţiunii, Eugen Tomac, precizând că, în cazul în care excepţia de neconstituţionalitate ridicată de el va fi admisă, alegerile vor trebui anulate şi legea alegerilor parlamentare modificată.

”Am sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii 208/2015 şi cerem ca CCR să decidă cât mai rapid cu privire la neconstituţionalitatea articolelor 4 şi articolul 5 (...), art 42 (...) şi anexa 1 din legea privind alegerea Seantului şi Camerei Deputaţilor. (...) Legea 208/2015 trebuie urgent judecată de CCR, pentru că, în cazul în care excepţia de neconstituţionalitate ridicată de mine îmi va da câştig de cauză, alegerile trebuiesc anulate şi modificată legea astfel încât articolele pe care le sesizăm noi să fie în conformitate cu aspectele care ţin de legalitate”, a declarat Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă.

În plan concret s-a întâmplat următorul lucru a explicat Tomac:

"Institutul ”Fraţii Golescu” a atacat în instanţă hotărârea 8/2016 a Autorităţii Electorale Permanente cu privire la Registrul electoral al cetăţenilor români de peste hotare. La solicitarea acestei organizaţii, am intervenit şi eu în proces şi, în calitate de deputat care îi reprezintă pe cetăţenii români din străinătate, am ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate la norma de reprezentare a cetăţenilor români care locuiesc peste hotare”, a adăugat Tomac, adăugând că nu a existat niciun fel de fundamentare cu privire la mandatele pe care legiuitorul, respectiv Comisia de cod electoral patronată de PNL şi PSD, a stabilit numărul de mandate pentru cetăţenii români din străinătate.

Tomac a reamintit că în urma recensământului, aveam în evidenţă peste 727.540 de cetăţeni români şi dacă s-ar fi ţinut cont de art. 5 alin 1 şi 2 cu privire la norma de reprezentare - pentru alegerea Camerei Deputaţilor, care este de 73.000 de locuitori pentru un deputat şi 168.000 pentru un senator, în mod clar numărul parlamentarilor de Diaspora trebuia să fie mult mai mare.

"Am ridicat această excepţie de neconstituţionalitate pentru că credem că atât PSD şi PNL nu trebuie să îi mai ignore pe românii care muncesc peste hotare!", a adăugat Tomac.

Preşedintele executiv al PMP a mai precizat că procesul în instanţă a fost demarat în urmă cu câteva luni, iar joi Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea sa de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate şi a sesizat Curtea Constituţională.

Reamintim că potrivit actualei lege electorale, românii din Diaspora ar urma să fie reprezentanţi în viitorul Parlament doi senatori şi patru deputaţi.