Lecţii de stil din ţinutele elegante şi atemporale ale lui Grace Kelly

Grace Kelly fotografiată în jurul anului 1955. (Archive Photos/Stringer/Moviepix/ Getty Images)
Sandy Lindsey
05.07.2024

Deşi Grace Kelly a jucat în 11 filme timp de doar cinci ani, frumuseţea ei clasică şi eleganţa discretă au atras admiratori şi oameni care au imitat-o decenii la rând. De la rochiile de pe covorul roşu, la rochiile şic cu talie înaltă, până la folosirea unei eşarfe Hermes ca bandaj pentru un braţ rănit, ea rămâne o sursă de inspiraţie în materie de stil.

Spre deosebire de multe actriţe hollywoodiene din epoca sa, povestea lui Grace Patricia Kelly nu este una "de la sărac la bogat". Ea s-a născut într-o familie înstărită, tatăl ei, John Brennan "Jack" Kelly, a fost un milionar autodidact care a câştigat de trei ori medalia de aur cu echipa de canotaj a SUA, iar mama sa, Margaret Katherine Majer, a rămas renumită pentru că a fondat prima echipă feminină de atletism, fiind şi prima femeie care a antrenat această echipă a Universităţii din Pennsylvania. Educaţia ei sofisticată explică în mare măsură stilul ei - atât ca membră a familiei regale glamour de la Hollywood, cât şi ca membră a familiei regale reale, atunci când s-a căsătorit cu Prinţul Rainier al III-lea de Monaco.

Atât pe ecran, cât şi în afara lui, Grace a folosit garderoba ca pe o modalitate de a-şi exprima caracterul, nu de a-l ascunde. "Cred că este important să vezi mai întâi persoana şi apoi hainele", spunea ea. Designerul de costume Edith Head, care a lucrat cu ea la filmul "Rear Window" al lui Alfred Hitchcock, a spus odată: "Nu am lucrat niciodată cu cineva care să aibă o înţelegere mai inteligentă a ceea ce facem".

Foto: (FPG/Staff/Archive Photos/Getty Images)
Foto: (FPG/Staff/Archive Photos/Getty Images)

Exact cum trebuie

Grace Kelly a înţeles importanţa alegerii hainelor şi accesoriilor potrivite chipului şi tipului său de corp. În general, urmaţi această regulă: dacă sunteţi înaltă şi cu forme, încercaţi modele mai voluminoase, pălării mari, curele late şi accesorii mai grele. Dacă sunteţi mică şi slabă, opusul vi se va potrivi mai bine.

Pentru a nu-i eclipsa trăsăturile delicate şi corpul mic, Grace a preferat simplitatea, alegând adesea o singură culoare principală în jurul căreia să formeze o ţinută şi modele simple, dacă era cazul. Nu purta niciodată haine prea mari, nici prea strâmte; piesele erau bine croite şi de bună calitate. O curea subţire spre medie îi accentua adesea talia.

Prinţul Rainier al III-lea de Monaco şi Grace Kelly la anunţul logodnei lor, la un club de ţară din Philadelphia în 1956. (AFP/Stringer/Getty Images)
Prinţul Rainier al III-lea de Monaco şi Grace Kelly la anunţul logodnei lor, la un club de ţară din Philadelphia în 1956. (AFP/Stringer/Getty Images)

Bijuteriile, alese cu atenţie, erau piese simple, dar elegante, care nu erau prea grele. Perlele erau preferatele ei; Grace ştia cum să facă un set casual cu bluză şi pantaloni Capri să pară şic cu adăugarea unui şirag elegant. "Prefer perlele pe ecran şi în viaţa mea privată", a spus ea, explicând: "Perla este regina pietrelor preţioase şi piatra preţioasă a reginelor".

Grace Kelly şi Robert Cummings citesc scenariul thrillerului "Dial M For Murder", regizat de Alfred Hitchcock, 1954. (FPG/Archive Photos/Getty Images)
Grace Kelly şi Robert Cummings citesc scenariul thrillerului "Dial M For Murder", regizat de Alfred Hitchcock, 1954. (FPG/Archive Photos/Getty Images)

Imaginea de ansamblu

Eleganţa lui Grace Kelly merge dincolo de îmbrăcăminte, cu o atenţie deosebită la detalii, observată în coafura ei întotdeauna impecabilă şi în machiajul minimal, precum şi în prestanţa şi postura ei stricte de dansatoare, rămase de la visul său din copilărie de a deveni balerină. Acordaţi atenţie micilor detalii; toate contribuie la aspectul final.

Foto: (Domeniu public)
Foto: (Domeniu public)

Frumuseţea interioară străluceşte, de asemenea. "Aş dori să fiu ţinută minte", a spus odată Grace, "ca o persoană care a realizat fapte bune şi care a fost o persoană blândă şi iubitoare. Aş vrea să las amintirea unei fiinţe umane cu o atitudine corectă şi care a făcut tot posibilul să-i ajute pe ceilalţi."

Grace Kelly cu creatorul de modă Oleg Cassini la Harwyn Club, New York City, 1955. (Pictorial Parade/Getty Images)
Grace Kelly cu creatorul de modă Oleg Cassini la Harwyn Club, New York City, 1955. (Pictorial Parade/Getty Images)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor