Rusia şi Franţa prezintă o propunere “bună” privind evacuările din Alep

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. (Captură Foto)

Rusia susţine că a compus un “bun” proiect de rezoluţie împreună cu Franţa asupra unui proces de monitorizare al ONU pentru a asigura evacuări sigure din oraşul sirian nord-vestic Alep.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin a făcut anunţul duminică. Textul este supus luni dimineaţa unui vot al Consiliului de Securitate al ONU (CSONU).

CSONU a programat iniţial pentru duminică un vot asupra unei rezoluţii propuse de Franţa, dar Rusia nu a fost de acord, susţinând că observatorii nu sunt pregătiţi pentru a prelua misiunea.

În plus, Rusia a ameninţat că se va opune rezoluţiei, pe care a condamnat-o ca fiind un dezastru şi a precizat că va veni cu propria sa propunere. Delegatul francez la ONU, Francois Delattre, a exclus posibilitatea vreunui compromis cu misiunea rusă asupra conţinutului proiectului de rezoluţie.

Comentând asupra compoziţiei probabile a textului rezoluţiei, o sursă din CSONU a declarat jurnaliştilor că organizaţia a discutat posibilitatea combinării textelor rus şi francez, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Proiectul de rezoluţie modificat va preveni “atrocităţi în masă” în zonele încă aflate sub controlul rebelilor în oraşul Alep, a declarat Delattre.

Rebelii au ocupat oraşul Alep în 2012 şi recent a ajuns din nou sub controlul guvernului din Damasc după o operaţiune militară lungă de o lună. Guvernul sirian controlează acum toate oraşele majore ale ţării.

Victoria nu a fost prea acceptabilă pentru ţările occidentale care se opun guvernului sirian, şi care au furnizat rebelilor sirieni suport financiar şi politic în ultimii peste 5 ani cu scopul înlăturării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad. Rebelii au primit suport din partea SUA, Turciei şi a unor state din Golful Persic afiliate Arabiei Saudite.

Recent, Turcia şi Rusia au ajuns la un acord care să permită evacuarea a mii de civili şi rebeli blocaţi în Alep.

Totuşi, procesul a fost suspendat după ce rebelii ar fi încălcat acordul de încetare a focului şi ar fi blocat transferul de civili din satele asediate al-Fou'a şi Kafarya, situate în provincia siriană învecinată Idlib.

Sâmbătă, s-a raportat că guvernul sirian şi rebelii au negociat un nou acord pentru reluarea evacuărilor din sate, precum şi din două oraşe situate în apropiere de graniţa cu Libanul.

ONU a declarat ieri că evacuările au fost reluate, dar procesul a fost din nou amânat după ce au apărut rapoarte conform cărora militanţii au atacat şi incendiat aproximativ 20 dintre autobuzele sosite pentru a scoate oamenii din oraş.