Laura Voicu, avocata Alinei Bica, scăpa de arest preventiv

Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Laura Voicu, avocata fostei şefe DIICOT Alina Bica, va fi cercetată sub control judiciar, relatează postul B1 TV. Curtea de Apel a respins vineri propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a avocatei.

În data de 19 martie, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Laurei Voicu, acuzată de săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.

Avocata a fost prezentat vineri instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere respinsă de Curtea de Apel.

Potrivit procurorilor DNA, Laura Voicu, în calitate de apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, cunoscând faptul că suspectul Learciu Niculae nu deţine calitatea de avocat, fiind înscris în aşa numitul "Barou constituţional", l-a desemnat pe acesta să participe la activităţi de urmărire penală ce urmau a se desfăşura la sediul DNA în dosarul nr. 189/P/2012, precum şi, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.

Din dispoziţia Laurei Voicu, Learciu Niculae a exercitat şi alte activităţi ce ţin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reţinere şi arestare preventivă unde a acordat asistenţă juridică mai multor clienţi ai acesteia.

În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, Voicu Laura-Cătălina a creat condiţiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situaţia de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistenţă juridică.

În referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a Laurei Voicu, se arată ca aceata era conştientă de gravitatea faptelor sale:

"Este evident că inculpata, care practica avocatură de 16 ani, cunoştea şi putea prevedea consecinţa deciziei sale de a desemna o persoană, care nu are calitatea legală de avocat, pentru a acorda asistenţă juridică unui inculpat aflat în stare de arest preventiv, fiind exclus că aceasta să ignore faptul că sancţiunea este nulitatea absolută, ca urmare a încălcării dreptului la apărare.

Dacă admitem ca adevărat acest enunţ, vom observa că, din datele aflate la dosar, reiese că inculpata s-a ferit, iniţial, să îl trimită la DNA pe aşa-zisul său "avocat" colaborator, cerând poliţistului să solicite serviciile apărătorului din oficiu, în ciuda faptului că era imposibil să nu cunoască faptul că mandatul acestuia încetează în momentul angajării unui apărător ales", se arată în referatul citat de Hotnews.

De aici reiese că Laura Voicu "era conştientă de consecinţele pe care le-ar putea avea această desemnare şi asupra sa ca persoană, dar şi asupra validităţii actelor procesuale întocmite cu un inculpat arestat preventiv a cărui asistenţa juridică este asigurată de o persoană care nu are calitatea legală de avocat", mai susţine DNA.

"O asemenea susţinere este cu atât mai adevărată cu cât avem în vedere şi faptul că inculpata era la curent cu faptele petrecute în urmă cu o săptămână. Cu toate acestea, Laura Voicu a emis împuternicirea avocaţială... prin care atesta că ea şi suspectul Niculae Learciu sunt angajaţi în calitate de avocaţi aleşi de către inculpata Ioana Georgia Deaconu pentru asistenţă şi reprezentare juridică în dosarul DNA nr....", mai notează sursa citată.

"Folosind în mod nelegitim prerogativele profesiei de avocat, inculpata a creat, cu abilitate, aparenţele unei situaţii de legalitate, a disimulat adevăratele sale intenţii într-o atitudine pozitiva, de depunere de diligenţă în vederea desfăşurării cu celeritate a urmăririi penale, situaţie care a sperat să se întoarcă, asemenea unui bumerang, împotriva organelor de urmărire penală. Îndrăzneala sa este cu atât mai mare cu cât a imaginat acest scenariu pentru a acorda sprijin unui inculpat aflat în arest preventiv, cercetat de DNA pentru fapte al căror prejudiciu estimat este de ordinul milioanelor de euro", mai arată anchetatorii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne