Lansarea componentei SMURD în zona Sebeş creşte capacitatea de intervenţie, spune Raed Arafat
Fondatorul SMURD, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat vineri, la Sebeş, că anul acesta au fost alocate fonduri pentru achiziţionarea a două elicoptere, dintre care unul va înlocui, în iulie, elicopterul de Poliţie de la Iaşi, iar cu celălalt se va inaugura, în septembrie, o nouă staţie de salvare aeriană la Craiova.
Raed Arafat a subliniat că printr-un acord-cadru au fost contractate de către Ministerul Sănătăţii şase elicoptere, "care se achiziţionează cu disponibilitatea fondurilor". Primul astfel elicopter a fost achiziţionat anul trecut, iar anul acesta au fost alocate fonduri pentru alte două elicoptere, a adăugat subsecretarul de stat.
Întrebat dacă Transilvania este acoperită din punct de vedere al intervenţiei aeriene, Raed Arafat a spus că mai este nevoie de un elicopter în Regiunea Nord-Vest, care se regăseşte în acordul - cadru.
În ceea ce priveşte numărul echipajelor SMURD din Transilvania, Raed Arafat a afirmat că "stăm foarte bine".
"A crescut numărul echipajelor, calitatea este menţinută. Numărul echipajelor, din ce în ce, devine un număr adecvat pentru a face faţă numărului de intervenţii şi timpilor care sunt obligatorii să fie respectaţi", a declarat oficialul în Ministerul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte Regiunea Centru, din care fac parte judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, subsecretarul de stat din MS a subliniat că echipajele SMURD sunt în număr mult mai mare decât acum câţiva ani şi că acestea colaborează foarte bine între ele şi că există şi un elicopter care deserveşte zona respectivă.
"Pot să spun că a fost o evoluţie pozitivă", a adăugat oficialul.
Raed Arafat a participat, vineri, la inaugurarea sediului unei noi Gărzi de Intervenţie, în municipiul Sebeş, şi la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în municipiul Sebeş. Vineri după-amiază va avea loc lansarea componentei SMURD în oraşul Cîmpeni.
Raed Arafat a declarat că cele două echipaje suplimentare "sunt binevenite", urmând să deservească zona Sebeşului, care este una în care au loc foarte multe accidente rutiere, iar oraşul Cîmpeni este într-o zonă izolată, "unde va avea un impact foarte important" lansarea componentei SMURD.
"Este un succes şi este bine pentru populaţie, deoarece creşte capacitatea de intervenţie şi scade timpul de reacţie", a apreciat subsecretarul de stat, care a adăugat însă că mai sunt zone rurale care trebuie acoperite.
Raed Arafat a mai spus că vineri s-a discutat şi despre comasarea dispeceratului Serviciului de Ambulanţă cu dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), "aşa cum s-a făcut în alte judeţe", pentru a fi mai bună coordonarea.
"Este un pas pe care sperăm să-l vedem realizat în următoarele 3-4 luni", a apreciat acesta.
Alături de oficialităţi judeţene şi locale, subsecretarul de stat din MS a participat, viner,i la inaugurarea subunităţii de pompieri şi a componentei SMURD în municipiul Sebeş, după care în centrul municipiului Sebeş a avut loc defilarea personalului şi tehnicii de intervenţie, urmată de un exerciţiu demonstrativ şi prezentarea autospecialelor din dotare.
Începând cu anul 2009, a început procesul de operaţionalizare a componentei SMURD în municipiile Alba Iulia şi Aiud, iar în 2010, în municipiul Blaj. Profesionalismul şi eficienţa paramedicilor ce încadrează ambulanţele SMURD au fost probate şi recunoscute în cele peste 5.000 de intervenţii acumulate de la inaugurare şi până în prezent, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "Unirea" Alba, maior Florin Zecheru.
Începând de vineri, toate subunităţile ISU "Unirea" Alba vor avea operaţionale componentele SMURD.
Şeful ISU "Unirea" Alba, colonel Dorel Sofica, a afirmat, vineri, că este o realizare deosebită pentru Inspectorat înfiinţarea celor două subunităţi.
"Este un moment deosebit pentru dezvoltarea instituţională, pentru ISU Alba, înfiinţarea unei noi subunităţi (n.r. la Sebeş). Suntem cu atât mai mulţumiţi pentru că reuşim pentru o populaţie de circa 90.000 de locuitori să răspundem în 15 minute mai repede, ceea ce va duce la salvarea de vieţi omeneşti şi la reducerea pagubelor materiale. Suntem bucuroşi că Ministerul Sănătăţii şi Fundaţia pentru SMURD ne-au ajutat cu dotările şi cu echipamentele necesare", a conchis colonelul Dorel Sofica.