Laminorul de la Roman realizează producţii unicat sub un nou brand

(Rick Gershon / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2009

Combinatul de ţevi laminate ArcelorMittal Roman este singura firmă din ţară care produce ţevi fără sudură pentru gama de la 6 milimetri diametru, până la un diametru de 508 milimetri.

De aproape 50 de ani, societatea romaşcană a reuşit să se menţină pe piaţa internaţională de profil, în ciuda problemelor inerente cu care s-a confruntat în toată această perioadă.

Laminorul de 16 ţoli a fost construit între anii 1951-1957 şi a fost proiectat să aibă o capacitate de 300.000 de tone de ţevi, pe an. La acea vreme, construcţia reprezenta o realizare deosebită datorită suprafeţei imense a halei de fabricaţie, de peste 64.000 metri pătraţi. Utilajul, în majoritate importat din fosta URSS, avea o greutate de aproape 16.000 de tone, iar numărul de salariaţi în primul an de funcţionare a fost de circa 1.640 de oameni.

Pe 17 decembrie 1957 se laminează la Roman prima ţeavă la cald, pe Laminorul de 16 ţoli. În anul 1966, pentru asigurarea cu scule de laminare şi piese de schimb, se construieşte o turnătorie de oţel şi fontă, cu o capacitate de 8.000 de tone anual, şi un atelier de prelucrări mecanice.

În anul 1969, fabrica primeşte de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci atestatul pentru marca de ţeavă produsă, dreptul de marcă de fabrică, de comerţ şi servicii. În anul 1970 se pune în funcţiune Laminorul de 6 ţoli, cu o capacitate de 100.000 tone de ţevi pe an.

În anul 1973, ca urmare a creşterii volumului de activitate uzina îşi schimbă denumirea în Întreprinderea de ţevi Roman, iar doi ani mai târziu se pune în funcţiune Trăgătoria de Ţevi, cu o capacitate de 37.000 tone de ţevi pe an.

În 1977 intră în funcţiune al doilea Laminor de 6 ţoli, inclusiv un atelier de filetat burlane, cu o capacitate de 110.000 tone de ţevi pe an, iar în 1977 se pune în funcţiune, în cooperare cu Polonia, Laminorul Stossbank, de 4 ţoli, cuplat cu un reductor alungitor cu o capacitate de 70.000 tone de ţevi pe an.

Între anii 1980 şi 1983 se realizează, cu un credit internaţional, Laminorul Pilger (cuptorul cu vatră rotativă, cu diametrul de 32 metri), de 20 ţoli, cu o capacitate de 80.000 de tone de ţevi pe an.

Însumând toate investiţiile, Fabrica de Ţevi Roman avea în anul 1984, o capacitate de laminare instalată de 660.000 tone de ţevi.

În anul 1991, prin reorganizarea în baza Legii 15/1990, Întreprinderea de Ţevi Roman devine societate comercială pe acţiuni cu denumirea de Petrotub, cu capital de stat.

În anul 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat societatea, care a fost preluată de grupul de firme ArcelorMittal.

Producţia ArcelorMittal Roman se bazează pe fabricarea ţevilor preizolate şi a diferitelor accesorii aferente executării reţelelor termice: coturi, ramificaţii, puncte fixe, reducţii etc. ArcelorMittal Roman produce şi vinde ţevi de oţel şi fontă fără sudură, realizate prin laminare la cald sau la rece, într-o varietate dimensională cu diametrul cuprins între 6 milimetri şi 508 milimetri, din oţel carbon şi oţel uşor aliat.

Produsele realizate sunt utilizate în diferite domenii precum industria petrolului, industria chimică, industria energetică nucleară şi clasică, industria construcţiilor de maşini şi în industria ingineriei civile. Piaţa de desfacere o reprezintă USA, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, India, Comunitatea Statelor Independente, Grecia, Italia, Iran, Indonesia, Egypt, Irak, Kuwait, Olanda, Rusia şi Spania.

Cel mai bun director al Fabricii de Ţevi Roman, aşa cum a fost considerat de oamenii muncii de atunci, dar şi cel mai longeviv, a fost Vasile Sav.

În semn de omagiu, numele său a fost preluat de fostul Liceu Metalurgic Roman, acesta devenind Colegiul Tehnic "Vasile Sav". El a condus fabrica timp de 18 ani, în perioada 1966 - 1984. Pe timpul conducerii sale, au fost puse în funcţiune toate capacităţile de producţie ale fabricii.

De la înfiinţare s-au produs peste 16 milioane de tone de ţeavă care, pusă cap la cap ar putea înconjura Pământul de 9 ori.

La data de 1 ianuarie 1958, în Fabrica de Ţevi Roman îşi desfăşurau activitatea 1.638 de angajaţi, însă au fost ani în care în fabrică lucrau şi 10.000 de salariaţi. Numărul angajaţilor este în prezent de 1.400, dar conducerea societăţii a dat asigurări că, cel puţin anul acesta, nu vor exista disponibilizări.

De altfel, reprezentanţii ArcelorMittal Tubular Products pentru Europa şi Asia susţin că grupul de firme are în intenţie colaborarea cu noi clienţi pe teritoriul României ale căror comenzi să fie realizate la unitatea de lângă Roman. De asemenea, se intenţionează restructurarea activităţii, dar menţinerea numărului de angajaţi.

ArcelorMittal va implementa la Roman un program-pilot de calificare-recalificare a personalului angajat, dar şi de formare a unor tineri care să devină ulterior forţă de muncă specializată pentru unităţile de producţie ale ArcelorMittal şi nu numai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor