L-ar putea înlocui Trump pe JD Vance dacă sondajele teribile ale senatorului din Ohio continuă?

Donald Trump (st) şi J.D. Vance - partenerul său de cursă electorală. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
26.07.2024

Senatorul JD Vance din Ohio a avut o săptămână şi jumătate grea de când a fost anunţat drept candidat la vicepreşedinţie al fostului preşedinte Donald Trump. Potrivit Business Insider, în timp ce Trump insistă că rămâne cu Vance, sondajele slabe ale senatorului, combinate cu avântul vicepreşedintei Kamala Harris, i-au determinat pe unii să se întrebe: ar putea Trump să-l înlocuiască pe Vance? Şi dacă da, cum ar funcţiona? Pentru cei care se întreabă, răspunsurile se află în istoria recentă şi în textul detaliat al regulilor Partidului Republican.

Din punct de vedere tehnic, este încă posibil ca Trump să aleagă un nou număr doi. Dar o astfel de decizie ar trebui să aibă loc foarte curând.

Comitetele naţionale democrat şi republican au reguli separate care reglementează modul de ocupare a posturilor vacante de către candidaţi la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte. În conformitate cu regula nr. 9, Comitetul naţional republican explică modul în care se ocupă un post vacant de vicepreşedinte „care poate apărea ca urmare a decesului, a declinării sau în alt mod”.

Regula permite partidului să îşi reconvoace convenţia naţională, dacă doreşte, sau să meargă mai departe cu un vot al grupului mai restrâns de membri ai Comitetului naţional republican care ar determina înlocuirea lui Vance.

O cursă contra cronometru

Timpul ridică, fără îndoială, mai multe complicaţii decât regulile specifice, a declarat Amy Dacey, fost director executiv la Comitetul Naţional Democrat şi actual director executiv al Institutului Sine de Politică şi Politici de la Universitatea Americană.

„Cred că uneori ceea ce oamenii uită este că ei încep să voteze în septembrie. Există un vot anticipat în unele state în septembrie. Deci nu este vorba doar de alegerile din noiembrie. Iar cel mai rău scenariu ar fi ca nominalizaţii dvs. să nu apară pe buletinul de vot într-un stat”, a declarat Dacey pentru Business Insider.

În mod crucial, regula se aplică în mod explicit unui scenariu în care Vance se dă voluntar la o parte, potrivit lui Kenneth Mayer, un profesor de ştiinţe politice recent pensionat de la Universitatea Wisconsin-Madison. Acesta a declarat că nu există niciun precedent pentru smulgerea cu forţa a nominalizării de la un candidat la vicepreşedinţie după convenţie.

De asemenea, Mayer a declarat că termenele limită iminente ale statelor reprezintă o problemă semnificativă, iar complicaţiile nu fac decât să crească odată ce buletinele de vot sunt tipărite. Ar fi, a spus el, „extraordinar de perturbator” atât din punct de vedere logistic, cât şi politic înlocuirea lui Vance din funcţia de candidat la funcţia de vicepreşedinte.

Vance a avut un început dificil în ceea ce priveşte înscrierea pe listă

Printre cele mai mari probleme ale lui Vance se numără cifrele sale - este cel mai puţin apreciat candidat la funcţia de vicepreşedinte în urma convenţiei lor din 1980, conform unei analize a sondajelor CNN.

Aproape 80% dintre angajaţi şi lideri au dezaprobat alegerea lui Vance, potrivit unui sondaj efectuat de Punchbowl News la Convenţia Naţională Republicană. Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi au considerat că Trump ar fi trebuit să îl aleagă pe guvernatorul Glenn Youngkin din Virginia.

Deşi Trump şi-a declarat în mod constant sprijinul pentru Vance, se pare că unele persoane din jurul său se întreabă dacă senatorul din Ohio a fost o alegere înţeleaptă acum că Harris va fi aproape sigur candidatul democrat la prezidenţiale.

Trump s-a mai confruntat cu o situaţie similară. În 2020, au existat zvonuri că l-ar înlocui pe fostul vicepreşedinte Mike Pence pe lista sa. Trump a negat aceste rapoarte.

„Dacă aş face-o, ar fi un mare act de lipsă de loialitate, pentru că el a fost grozav”, a spus el.

Un reprezentant al lui Vance a refuzat să comenteze oficial, iar echipa lui Trump nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta.

Trump şi-a reafirmat joi sprijinul pentru Vance, spunând la Fox News că Vance „face o treabă excelentă”.

„El este fantastic. Nu, nu ar fi contat", a spus Trump când a fost întrebat dacă faptul că ştia despre candidatura vicepreşedintelui Harris i-ar fi schimbat strategia.

A existat un singur exemplu modern în care a avut loc o astfel de situaţie extraordinară

Ceea ce nu s-a spus este că, dacă un preşedinte sau un candidat la preşedinţie şi-ar înlocui partenerul de cursă, acest lucru ar deveni un scandal imediat, care riscă să umbrească o întreagă alegere. Democraţii au procedat la fel în 1972, când George McGovern a renunţat la candidatul său la vicepreşedinţie, senatorul Thomas Eagleton din Missouri, după numai 18 zile petrecute împreună pe listă.

Eagleton a demisionat sub presiune după ce publicul a aflat că fusese tratat pentru depresie. Dezastrul este, în parte, responsabil pentru procesul amplu de verificare pe care îl suportă candidaţii moderni la funcţia de vicepreşedinte, deoarece McGovern l-a ales pe Eagleton în ultimul moment şi fără prea multă atenţie.

Politica şi jurnalismul au suferit schimbări seismice în jumătate de secol de la episodul Eagleton, dar un nivel echivalent de haos şi speculaţii ar apărea probabil dacă Trump ar face o alegere similară.

„Regula nouă şi regulile RNC nu cuprind aspectele practice ale acestui lucru şi cum ar afecta campania Trump. Ar fi extrem de dăunător. Este greu să îţi revii după aşa ceva”, a declarat Mayer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor