Kuzmin, despre dronele ruseşti căzute pe teritoriul României: Nicio dovadă concludentă nu ne-a fost prezentată

(Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
08.02.2024

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a criticat miercuri, într-un briefing de presă, faptul că, fără a prezenta dovezi concludente, Ministerul Afacerilor de Externe, la cererea Ministerului Apărării, a transmis Ambasadei ruse la Bucureşti în mai multe rânduri un “protest ferm” privind faptul că drone sau fragmente din drone de model rusesc ar fi căzut în mod necontrolat pe teritoriul României, în Delta Dunării, provenind de la lovirea unor infrastructuri portuare din Ucraina.

“De cel puţin trei ori în cursul anului 2023, MAE român, la cererea Ministerului Apărării, a prezentat Ambasadei ruse proteste ferme sub pretextul că drone sau fragmente din drone de model rusesc au căzut în mod necontrolat pe teritoriul României în Delta Dunării. N-am nimic de comentat mai mult decât să spun că nicio dovadă concludentă nu ne-a fost prezentată”, a precizat Kuzmin, citat de News.ro.

În acest context, ambasadorul a amintit de un caz similar, în urmă cu 4-5 ani, când autorităţile române “au insistat” că nave ruse au intrat în apele teritoriale ale României.

“Niciuna dintre solicitările mele de a furniza poziţia geografică exactă a presupusului incident şi nici propunerea Ministrului nostru al Apărării de a organiza consultări comune pentru a evita incidente de asemenea tip pe viitor nu au primit răspuns”, a adăugat el.

De asemenea, Kuzmin a acuzat că NATO face o “spălare de creier” prin presa mainstream şi pe reţele de socializare, încurajând vânătoarea de vrăjitoare la adresa agenţilor Kremlinului.

Reamintim că, în decembrie anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a protestat ferm faţă de incidentul generat de prăbuşirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie, adăugând că îl va convoca pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse

Incidentul a avut loc într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu, judeţul Tulcea, în contextul în care, în noaptea de 13/14 decembrie, forţele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

În noaptea de 11 spre 12 octombrie, o altă dronă s-a prăbuşit pe teritoriul României, în proximitatea localităţii Plauru, din jud. Tulcea.

La acea vreme, oficialii români au transmis că au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor.

Totodată, în septembrie 2023, a avut loc un incident similar, bucăţi dintr-o dronă rusească fiind găsite tot în apropierea localităţii Plauru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor