Kremlinul, somat de unul dintre cei mai bogaţi magnaţi din Rusia să nu îi pedepsească pe ruşii fugiţi din ţară

Vladimir Potanin
Vladimir Potanin

Unul dintre cei mai bogaţi magnaţi din Rusia a cerut, luni, autorităţilor să tolereze, mai degrabă, decât să pedepsească sutele de mii de oameni care au fugit în străinătate din cauza războiului din Ucraina, declanşat de Moscova, argumentând că ţara are nevoie de puterea lor intelectuală, transmite Reuters.

"Oamenii care lucrează pentru economia noastră din străinătate - la distanţă sau nu - nu ar trebui să fie pedepsiţi", a declarat miliardarul Vladimir Potanin, director executiv în domeniul metalurgiei, pentru portalul de ştiri online RBC, cerând să se pună capăt discuţiilor despre măsuri punitive împotriva ruşilor plecaţi din ţară, lucru pe care l-a numit "demagogie".

El a afirmat că Moscova trebuie să fie tolerantă, chiar dacă lucrătorii aflaţi la distanţă au opinii care nu sunt pe placul "patrioţilor" ruşi, o referire la faptul că mulţi dintre cei care au plecat - inclusiv specialişti IT - au făcut-o pentru a evita să fie înrolaţi în armată sau pentru că nu erau de acord cu ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa militară specială" în Ucraina, lansată la 24 februarie anul trecut.

Se estimează că Potanin este cea mai bogată sau a doua cea mai bogată persoană din Rusia, el fiind acţionar majoritar la gigantul metalurgic Nornickel.

Amploarea exodului - estimată la 700.000 de persoane de unele publicaţii ruseşti, cifră despre care Kremlinul a sugerat că este exagerată - a alimentat temerile legate de un exod al creierelor, într-un moment în care Rusia este supusă unor sancţiuni economice occidentale dure.

Maksut Şadaev, ministrul rus al Dezvoltării Digitale, a declarat în decembrie, în Parlament, că aproximativ 100.000 de specialişti IT au părăsit Rusia în 2022.

"Trădători"

O dezbatere uneori aprinsă despre cum ar trebui tratate aceste persoane a cuprins de câteva săptămâni elita politică şi de afaceri a Rusiei.

Linia dură, cum ar fi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, i-a numit pe unii dintre cei care au fugit "trădători" cărora nu ar trebui să li se mai permită niciodată să se întoarcă acasă.

Alţi politicieni de orientare dură au pledat pentru ca lucrătorii la distanţă şi emigranţii să fie loviţi cu taxe mai mari şi să li se ia paşapoartele şi bunurile ruseşti. Aceştia se gândesc la o legislaţie care ar interzice complet munca la distanţă în anumite sectoare.

Pe de altă parte, rapoartele din cotidianul de afaceri rusesc Kommersant cu privire la planurile examinate de Ministerul rus al Dezvoltării Digitale sugerează că acesta doreşte să-i atragă pe specialişti înapoi cu pachete de relocare şi prin faptul că vor fi scutiţi de recrutare.

Ministerul nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters, dar a precizat că se opune propunerilor de a interzice lucrătorilor din domeniul IT să părăsească ţara sau de a percepe taxe mai mari pentru cei care o fac.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută, în comentariile făcute pentru portalul de ştiri online Life, că, deşi statul trebuie să lupte împotriva "duşmanilor" săi, trebuie să se asigure că ruşii care nu au adoptat o poziţie ostilă faţă de ţara lor şi de politicile ţării ar trebui să se poată întoarce acasă.

Potanin a declarat că Moscova are mare nevoie de lucrători de la distanţă, inclusiv programatori de calculator, pentru a ajuta economia sa lovită să îşi revină.

"Cei mai mulţi dintre ei continuă să lucreze pentru ţara noastră, pentru economia noastră, pentru companiile noastre. Unii dintre ei se vor întoarce, alţii nu. Aşa că de ce să-i îndepărtăm şi să-i persecutăm?", a declarat Potanin, pentru RBC.

Programatorii care lucrează de la distanţă sunt "punctul nostru forte, nu slăbiciunea noastră, creierul lor, capacitatea lor de a realiza un produs, de care, de altfel, ducem o lipsă îngrozitoare", a menţionat el, estimând că Rusia este capabilă să furnizeze doar 20% din propriile nevoi de software.

Sugestiile potrivit cărora apartamentele sau alte bunuri ale acestora ar trebui confiscate echivalează cu un furt şi ar slăbi potenţialul de investiţii al Rusiei, a adăugat Potanin.

Un medic care a fugit din Rusia pentru o ţară din Uniunea Europeană în februarie, anul trecut, a declarat că este sceptic cu privire la orice "zăhărel" pe care autorităţile l-ar putea oferi pentru a-i atrage pe oameni înapoi.

"Nimeni nu este convins că aceste măsuri vor funcţiona. Opriţi mai întâi războiul şi apoi faceţi-i pe oameni să se simtă ca şi cum ar fi stăpâni pe propriul destin", a declarat medicul, care a refuzat să fie numit, de teama represaliilor.