Kremlinul mai primeşte o lovitură. Lobbyiştii ruşi au primit interzis în instituţiile UE

Statuia zeiţei Europa cu simbolul monetar Euro, în faţa clădirii Parlamentului European din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ana Ion
23.06.2022

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană au interzis accesul lobbyiştilor ruşi în sediile lor, această măsură venind în completarea sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, relatează boursorama.com.

Parlamentul European a fost primul care a acţionat. "De acum înainte, reprezentanţii companiilor ruseşti nu mai au voie să intre în incinta Parlamentului European", a anunţat la începutul lunii iunie preşedinta acestuia, Roberta Metsola din Malta. "Nu trebuie să le dăm niciun pic de spaţiu pentru a-şi răspândi propaganda şi poveştile false şi toxice despre invazia Ucrainei", a explicat ea.

Consiliul (organismul statelor membre) şi Comisia Europeană au urmat exemplul şi au emis şi ele instrucţiuni de a nu mai primi persoane care reprezintă interese ruseşti, au confirmat joi reprezentanţii lor, cu puţin timp înainte de începerea unui summit UE privind ajutorul acordat Ucrainei. Se aşteaptă ca liderii UE să reînnoiască sancţiunile adoptate împotriva Rusiei de la anexarea Crimeei în 2014.

Acordul de interzicere a lobbyiştilor ruşi a fost agreat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre din 15 iunie, au declarat aceştia.

Registrul de transparenţă

Punerea în aplicare a acestei decizii "este în curs de desfăşurare", au precizat cele două instituţii europene. Este vorba despre toţi reprezentanţii intereselor ruseşti înregistraţi în registrul de transparenţă al UE, care au acces la sediile instituţiilor pentru a se întâlni cu comisarii, cu personalul instituţiilor şi cu europarlamentarii.

Registrul este "o bază de date a organizaţiilor care încearcă să influenţeze procesul legislativ şi de elaborare a politicilor instituţiilor europene", precizează Comisia Europeană. "Evidenţiază ce interese sunt apărate, de către cine şi cu ce bugete.

Decizia face parte din cel de-al şaselea set de sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană, care interzice toate serviciile de consultanţă în domeniul afacerilor şi al relaţiilor publice.

Diplomaţii, oficialii şi oamenii de afaceri ruşi nu mai pot beneficia de facilităţi şi vize pentru a intra în UE. Însă, până în prezent, cetăţenii UE care reprezintă interesele clienţilor lor ruşi la Bruxelles nu au fost împiedicaţi să desfăşoare afaceri în forurile UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor