Kremlinul contraatacă: Navalnîi ar primi instrucţiuni de la CIA

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Controversa şi misterul din jurul presupusei otrăviri a liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, tocmai s-a intensificat dramatic după primul interviu publicat complet cu Navalnîi, care a ieşit recent dintr-un spital german afirmând, pentru Der Spiegel, că după părerea sa în spatele otrăvirii sale cu noviciok s-ar afla Vladimir Putin.

„Putin este în spatele otrăvirii", a spus Navalnîi în interviul recent publicat. „Nu am altă versiune. Nu spun asta ca să mă măgulesc, ci pe baza faptelor”. Pentru prima dată a descris detalii despre agonia sa la bordul zborului rusesc unde era să moară: „Ies de la toaletă, mă întorc către steward şi, în loc să cer ajutor, spun, spre propria mea surpriză: 'Am fost otrăvit. Mor.' Şi apoi am căzut pe jos să mor”.

Navalnîi s-a recuperat complet recent şi a părăsit spitalul Charite din Berlin.

„Aşteptau să mor”, a spus Navalnîi referitor la ruşii despre care spune că l-au otrăvit. „Conducerea rusă a dezvoltat o asemenea înclinaţie spre otrăvire, încât nu se vor opri prea curând”, a menţionat el.

Oficialii germani au susţinut luna trecută că otrava aparţine familiei de neurotoxine din gama „noviciok” - un agent toxic de nivel militar din epoca Războiului Rece, dezvoltat doar de Uniunea Sovietică, despre care criticii variantei otrăvirii susţin că ar fi o alegere bizară pentru un asasinat, deoarece amprentele unei asemenea „încercări de asasinat” ar fi extrem de evidente şi ar arată către Kremlin.

La câteva ore după ce Navalnîi îl menţiona direct pe preşedintele Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a aruncat în spaţiul public teoria că totul este „probabil” o operaţiune a CIA.

Agenţiile de informaţii occidentale - în special agenţii din CIA - lucrează cu liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a susţinut joi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

„Probabil că nu pacientul [Navalnîi] lucrează pentru serviciile speciale occidentale, ci serviciile secrete occidentale care lucrează cu el - aşa ar fi mai corect [să spunem]”, a explicat Dmitri Peskov. „Pot chiar să fiu specific: în aceste zile, specialiştii de la Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din Statele Unite ale Americii lucrează cu el.”

„Nu este prima dată când i se dau instrucţiuni”, a continuat Peskov. „Instrucţiunile date pacientului sunt evidente. Am văzut astfel de modele de comportament în mai multe ocazii.”

Această acuzaţie-bombă împotriva lui Navalnîi survine după ce Rusia a insistat să ceară Germaniei să prezinte dovezi că agentul folosit ar fi o substanţă din gama noviciok.

Referindu-se la faptul că Navalnîi este un „exilat” din Rusia, Peskov a subliniat că poate reveni oricând în patria sa.

„Orice cetăţean al Rusiei se poate întoarce în patrie în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Tratamentul poate avea loc în ţara noastră, de fapt, aproape toţi oamenii fac asta. Vieţile sunt salvate în ţara noastră, iar viaţa acestui pacient a fost salvată şi în Rusia”.