Kovesi, procuror general al R. Moldova. Maia Sandu: "Ar fi un scenariu minunat pentru noi!" [EXCLUSIV]

Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat joi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general ar fi "un scenariu minunat" pentru Republica Moldova.

În contextul în care noua alianţă de la Chişinău dintre blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon au decis să modifice, în Parlament, legislaţia astfel încât funcţia de procuror general să poată fi ocupată şi de persoane care nu au cetăţenie moldoveană, reporterul Epoch Times a întrebat-o pe Maia Sandu cât de veridic este scenariul circulat în spaţiul public potrivit căruia Laura Codruţa Kovesi ar putea prelua funcţia, în cazul în care nu ar obţine şefia Parchetului European.

"Ar fi un scenariu minunat pentru noi. Nu ştiu dacă doamna Kovesi ar fi interesată de asta. Şi noi, evident, îi urăm să reuşească să obţină jobul la Bruxelles în Uniunea Europeană. Dar tocmai de aceea am propus modificarea legii. Pentru că vrem să avem cei mai buni specialişti, oameni independenţi de sistemul nostru care foarte mult timp a fost implicat în tot felul de scheme de corupţie", a replicat Maia Sandu.

Liderul PAS a opinat că sunt şi procurori independenţi în Republica Moldova, doar că ei nu au fost promovaţi.

„Au fost ţinuţi cumva departe de cazurile importante, dar e nevoie de experienţa din afară, pentru că noi trebuie să ne mişcăm repede. Trebuie să oferim oamenilor rezultate repede şi în special pe subiectul ‘lupta împotriva corupţiei mari’. Ca să fim credibili, ca să le cerem tuturor să ne schimbăm pentru că noi cu toţii în societate trebuie să ne schimbăm. Corupţia este şi la nivel mic, şi la nivel mare. Dar ca să fim credibili, să le cerem oamenilor să-şi schimbe comportamentul trebuie să arătăm rezultate serioase în lupta noastră împotriva corupţiei mari, în special”, a declarat Maia Sandu.