Kovesi, la Chişinău: Lupta cu corupţia nu este doar responsabilitatea sistemului de justiţie, întreaga societate trebuie să fie implicată

Laura Codruţa Kovesi (presedinte.md)
Maria Maevschi
03.09.2024

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, luni, 2 septembrie cu şefa Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi, cu care a discutat despre importanţa combaterii corupţiei şi necesitatea unui sistem de justiţie independent şi puternic. Maia Sandu a subliniat că în procesul de aderare la Uniunea Europeană, colaborarea strânsă dintre instituţiile de drept din Moldova şi Parchetul European este esenţială.

„Moldova este hotărâtă să reformeze justiţia şi să alinieze legislaţia naţională la standardele europene. Vom duce acest proces până la capăt, oricâte obstacole s-ar pune, pentru a ne asigura că în Moldova legea e lege pentru toţi”, a afirmat preşedinta Maia Sandu.

În context, Laura Codruţa Kovesi a ţinut să menţioneze că a venit cu câteva idei din experienţa sa personală şi profesională, mai ales ca procuror-şef al Parchetului European.

Mai mult decât atât, Kovesi le-a transmis tuturor angajaţilor din sistemul judecătoresc al Republicii Moldova că odată cu aderarea la Uniunea Europeană, „vor avea o şansă, restul depinde de ei. Trebuie să muncească, să fie consecvenţi”.

„Am discutat despre lupta cu corupţia. Am subliniat faptul că nu există nicio ţară curată de corupţie. Corupţia există peste tot. Voi încerca să-i încurajez. Desigur, poate nu am fost foarte populară când le-am spus că trebuie să muncească şi să înveţe, dar vor avea parte de sprijin, de îndrumări, vor avea acces la resurse materiale mai bune. Mai departe, totul depinde de ei”, a declarat şefa EPPO.

Punctând că tot ce ştie despre reforma justiţiei din Republica Moldova este doar ceea ce a apărut şi în spaţiul public, Kovesi a subliniat că există totuşi câteva elemente pozitive în ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în justiţia din Moldova.

„Văd că este un interes foarte mare în ceea ce priveşte dorinţa de a cunoaşte. Am semnat acorduri de cooperare şi cu Procuratura Generală şi cu cea specializată în lupta cu corupţia. Am avut câteva sesiuni de pregătire pentru procurori şi pentru poliţişti. Încercăm să ajutăm cu absolut tot ce putem.

Pot doar să-i încurajez pe toţi procurorii, poliţiştii şi judecătorii din Moldova să-şi facă treaba. Cred că până la urmă nu trebuie reinventat nimic. Nu contează care sistem este perfect, care legislaţie trebuie implementată sau adoptată, până la urmă dacă ne facem cu toţi treaba, lucrurile vor evolua”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Când se vorbeşte despre lupta cu corupţia, toată lumea trebuie să înţeleagă că acesta este un fenomen care se întâmplă tot timpul şi asupra căruia trebui de muncit continuu, fără pauze.

„Noi nu putem să ne oprim, să ne luăm vacanţă, să greşim, să spunem gata am rezolvat şi acum nu mai avem nimic de făcut. Este ceva ce trebuie să se întâmple continuu şi ca să ai rezultate în lupta cu corupţia în primul rând trebuie să ai un sistem de justiţie curat, apoi trebuie să fie această legislaţie care să le ofere procurorilor, judecătorilor şi poliţiei suficiente instrumente legislative ca să poată investiga eficient aceste cazuri de corupţie.

Până la urmă indiferent de modul în care este organizat sistemul judiciar, de legislaţie, totul se reduce la cum noi procurorii, judecătorii şi poliţiştii ne facem treaba. Lupta cu corupţie nu este doar responsabilitatea sistemului de justiţie, întreaga societate trebuie să fie implicată. Aici vorbim de prevenire, proceduri, educaţie în anticorupţie. Cea mai mare problemă din punctul meu de vedere a fost în România schimbarea mentalităţilor şi a le arăta cetăţenilor că corupţia este un fenomen grav care le afectează vieţile”, a explicat procuroarea-şefă a Parchetului European.

În contextul în care, o partea a moldovenilor, marea majoritate influenţaţi de propaganda rusă şi agenţii de influenţă ai Moscovei la Chişinău, se arată nemulţumiţi de faptul că reforma justiţiei în Moldova nu se întâmplă, Kovesi a menţionat că „a durat ani peste tot. Nu s-a schimbat nimic peste noapte nicăieri”.

„Dacă cineva are impresia că odată ce ai intrat în Uniunea Europeană nu mai e corupţie, nu mai sunt provocări la statul de drept, se înşală. Dacă intrăm în Uniunea Europeană mâine, nu am intrat în paradis, lucrurile rămân acolo, trebuie să muncim, să ne asumăm responsabilităţile, să luptăm cu corupţia. La fel cum noi ne facem treaba, cred că şi criminalii doresc să-şi continue activităţile, deci vedem zilnic provocări şi la statul de drept, şi la ceea ce priveşte lupta cu corupţia. Orice proces de reformare va dura câţiva ani”, a conchis şefa EPPO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor