Kovesi despre întârzierea marilor dosare de corupţie: DNA are în lucru peste 5400 de dosare, la care lucrează 80 de oameni (Video)

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Se încarcă player-ul...

DNA are în lucru peste 5400 de dosare, la care lucrează doar 80 de oameni, a declarat joi, Laura Codruţa Kovesi la dezbaterea pe tema corupţiei, organizată de Grupul pentru Dialog Social, întrebată fiind cum se explică faptul că anumite dosare, precum celebrul Microsoft, ajung să fie deschise la ani de zile după săvârşirea faptelor.

"Sunt mulţi factori către contribuie la acest lucru, în primul rând volumul mare de dosare care sunt în DNA. În prezent sunt 5400 de dosare care se lucrează de către 80 de oameni. Dosarul Microsoft este un singur dosar. Gândiţi-vă la complexitatea dosarelor pe care le avem" a răspuns Kovesi, întrebată care sunt explicaţiile pentru care DNA a deschis atât de târziu dosarul Microsoft.

Procurorul şef DNA, căreia i-a fost decernat joi premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2014, ca o recunoaştere a eficienţei şi profesionalismului de care a dat dovadă DNA în lupta împotriva corupţiei a mai explicat că, pe lângă faptul că DNA are un număr impresionant de dosare preluate din anii anteriori, în fiecare an instituţia preia mai multe dosare decât poate soluţiona.

"Mai mult, stocul de dosare este extrem de mare şi este preluat din anii anteriori. Noi, în fiecare an înregistrăm mai multe dosare decât putem soluţiona. Pentru că noi să terminăm toate dosarele, să fim la zi şi să lucrăm doar de fapte actuale ar însemna că un an de zile să nu mai înregistrăm nimic în DNA să ne putem termina dosarele pe care le avem în lucru.", a declarat Kovesi.

Şefa DNA a mai explicat că şi noul Cod de Procedură Penal îngreunează soluţionarea dosarelor, prelungind termenele de soluţionare:

"De foarte multe ori în aceste dosare avem probe de administrat... Rapoarte de constatare... vedeţi pe dispoziţiile noului Cod de procedură penală, dacă facem un raport de constatare, potrivit legii noi la orice cerere trebuie să aprobăm expertiza, suntem obligaţi să facem expertiză. Dacă avem zece inculpaţi şi noi am făcut un raport de constatare, oricare din cei zece vine şi spune obligatoriu să faci expertiză, după care vine şi o contestă, vine şi alt inculpat...", a descris Kovesi situaţia.

Procurorul şef DNA a admis că există şi dosare care au fost "în nelucrare" precizând însă că în astfel de situaţii s-au luat măsuri iar cei responsabili au părăsit deja instituţia:

"De foarte multe ori dosarele care se soluţionează astăzi şi sunt fapte care s-au petrecut în trecut, sunt dosare care s-au înregistrat în DNA poate la data comiterii faptelor şi din cauza modului în care s-a administrat probatoriu ele au fost întârziate. Sunt situaţii în care da, unele dosare au stat în nelucrare, acolo am sesizat CSM-ul şi unii colegi au şi plecat din DNA din acest motiv dar, în marea lor majoritate dosarele depind foarte mult de cum poţi admnistra probatoriul şi când îl poţi administra. Dacă ai de audiat 10 martori şi tu îi chemi şi nu pot să îţi vină atunci, îţi vin peste o săptămână, nu îţi vine expertiza la timp, sigur că toată construcţia probatorie este un pic întârziată.", a concluzionat Kovesi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne