Klaus Iohannis: Rămânem cel mai sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova

Nicolae Timofti şi Klaus Iohannis
Nicolae Timofti şi Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, omologului său din Republica Moldova, Nicolae Timofti. La finalul ceremoniei, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Iohannis şi-a exprimat satisfacţia că a putut discuta cu Nicolae Timofti câteva teme prioritare pentru relaţia bilaterală şi pentru Republica Moldova.

"Salutăm modul democratic în care s-au desfăşurat alegerile locale din ţara dumneavoastră, votul cetăţenilor R. Moldova reconfirmând clar sprijinul pentru forţele pro-europene. Este un mandat reînnoit acordat de cetăţeni pentru transformarea în spirit european a R. Moldova. Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliţie solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al R. Moldova şi să continue în ritm accelerat procesele de reformă.

În actualul context intern şi regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră, acestea nu sunt doar aşteptări ale României sau ale celorlalţi parteneri europeni, ci, în primul rând, sunt aşteptări ale cetăţenilor Republicii Moldova", i-a transmis Iohannis omologului său de la Chişinău.

"Rămânem cel mai sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova"

Klaus Iohannis a discutat cu Nicolae Timofti despre modul în care decurge relaţia dintre cele două ţări: "România susţine în continuare ferm parcursul european al R. Moldova şi acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare."

"În cadrul întrevederii, am evidenţiat, de altfel, şi raportarea unitară, pe deplin receptivă şi deschisă pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Chişinău. În centrul abordării noastre s-au aflat şi se află permanent cetăţenii Republicii Moldova, nu persoane sau forţe politice. Este rezultatul unei politici care are la bază un consens durabil, rămas neschimbat de-a lungul tuturor ciclurilor electorale din România. Rămânem cel mai sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova.

Împreună cu Preşedintele Timofti, am împărtăşit îngrijorarea pe care o resimţim în ceea ce priveşte evoluţiile de securitate din zonă şi, mai ales, impactul acestora asupra stabilităţii şi parcursului R. Moldova către UE. Contextul regional actual, cu precădere situaţia din Ucraina, reclamă cu şi mai multă necesitate întărirea instituţiilor statului, urmarea consecventă a agendei politice proeuropene, promovarea reformelor aşteptate de cetăţeni. În tot acest efort, R. Moldova poate conta, ca şi până acum, pe sprijinul României", a subliniat Klaus Iohannis.

Discuţiile dintre cei doi şefi de stat au vizat şi importanţa implementării angajamentelor asumate prin Acordurile de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

"După reuşitele din ultimii ani, perioada actuală este pentru R. Moldova una de consolidare a poziţiilor astfel câştigate. Chişinăul are şansa de a fructifica avantajele comerciale, instituţionale şi de mobilitate, rezultate din implementarea standardelor şi reglementărilor europene. Efortul trebuie să meargă acum spre profunzime, spre punerea în aplicare a angajamentelor de reformă de care depinde modernizarea în spirit european. De succesul acestui demers se leagă pregătirea etapei următoare – aceea în care vom putea vorbi despre acordarea perspectivei europene. Reuşita procesului de integrare europeană a R. Moldova ţine în primul rând de Republica Moldova însăşi. Vă asigur că veţi găsi mereu în România un susţinător ferm, activ şi de încredere", a concluzionat Iohannis.

"Astăzi am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă şi am purtat o discuţie extrem de utilă şi plină de conţinut cu domnul Preşedinte Iohannis pe teme importante pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi pentru relaţia noastră strategică, frăţească şi specială. Dialogul nostru politic este în continuare consistent şi constructiv. Avem împreună cu domnul preşedinte o înţelegere deplină asupra situaţiei regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influenţează dezvoltarea R. Moldova şi parcursul său european", a declarat, la rândul său, Nicolae Timofti.

În opinia sa, este important ca România şi R. Moldova să îşi coordoneze viziunile asupra relaţiilor concrete şi realităţilor în care trăim şi momentului istoric pe care îl avem.

"Am avut, aşadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune şi diferendul transnistrean. Am avut ocazia, de asemenea, să discutăm despre numeroasele proiecte comune aflate în diferite faze de implementare. La 27 aprilie s-au împlinit cinci ani de la semnarea declaraţiei comune privind instituirea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova", a continuat liderul moldovean.

Bilanţul cooperării bilaterale este în prezent unul pozitiv, susţine Nicolae Timofti, adăugând că în prim-plan se află procesul de integrarea europeană şi proiectele energetice, educaţionale şi sociale.

"Aceste proiecte vor contribui la aprofundarea reformelor democratice în R. Moldova, consolidarea statului de drept şi a unei justiţii independente, combaterea corupţiei, modernizarea instituţiilor statului şi edificarea unui mediu economic echitabil şi competitiv. Urmează ca prin eforturi comune să extindem aria de cooperare, în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură care ar asigura conectarea deplină a R. Moldova la piaţa energetică europeană", a afirmat preşedintele moldovean.

Între altele, pe dimensiunea transfrontalieră ar urma să fie extins proiectul SMURD, reabilitat nodul hidrotehnic Stânca-Costeşti şi modernizate birourile vamale de frontieră.

"În sfera economică am remarcat cu satisfacţie evoluţia schimburilor dintre cele două ţări, România fiind pentru Republica Moldova principalul partener în ceea ce priveşte exporturile. I-am mulţumit Preşedintelui Iohannis pentru asistenţa financiară solidă pe care România o acordă R. Moldova. Îmi doresc ca la Chişinău să fie format cât mai curând un nou guvern care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem", a mai precizat Nicolae Timofti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne