Kim Jong-un ordonă execuţia unui vicepremier pentru critici aduse "preaiubitului conducător"

Vicepremierul nord-coreean Choe Yong-gon.
Vicepremierul nord-coreean Choe Yong-gon. (Captură Foto)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat în urmă cu câteva luni execuţia vicepremierului ţării Choe Yong-gon pentru criticarea politicilor sale, a raportat miercuri agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând o sursă anonimă.

Choe a fost executat de un pluton de execuţie în luna mai pentru că şi-a manifestat nemulţumirea faţă de politicile de împădurire ale Phenianului, promovate de Kim, a raportat Yonhap.

Liderul nord-coreean a strâns laţul în jurul conducerii ţării în ultimii câţiva ani prin eliminarea sistematică a liderilor seniori pe care i-a moştenit de la regimul tatălui său, Kim Jong-il. Conform unor rapoarte, Kim a ordonat executarea a aproximativ 70 de oficiali.

Choe a fost numit în funcţia de vicepremier al Coreei de Nord în iunie 2014, conform International Business Times. Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a raportat la acea vreme că numirea lui Choe a ridicat numărul curent de vicepremieri ai ţării la şapte. Choe a ocupat anterior funcţia de viceministru al construcţiilor şi al industriei materialelor de construcţii în perioada 2004-2006.

Totuşi, Choe nu a fost menţionat în presa de stat începând cu octombrie 2014, sugerându-se că speculaţiile legate de execuţia sa ar putea fi adevărate, a raportat AFP. Moartea lui Choe, dacă este confirmată, va fi cea de-a doua execuţie a unui oficial nord-coreean de rang înalt raportată în acest an.

Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean a declarat că fostul ministru al Apărării Hyon Yong-Chol a fost executat în aprilie de un pluton de execuţie, care a folosit o rachetă antiaeriană. Aparent, ministrul a fost executat pentru că ar fi adormit în timpul unei parade militare la care a participat Kim.

La sfârşitul anului 2013, Coreea de Nord l-a executat pentru trădare pe Jang Song-thaek, soţul mătuşii lui Kim şi cândva cel de-al doilea om ca putere în Coreea de Nord.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe