Kievul acuză Rusia de blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele ocupate: O crimă împotriva umanităţii

Oraşul Mariupol, aprilie 2022
Oraşul Mariupol, aprilie 2022 (Getty Images)

Ministrul ucrainean al Sănătăţii a acuzat, vineri seara, Moscova de comiterea unei crime împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele ocupate de către forţele ruse de la invadarea Ucrainei în februarie.

Într-un interviu acordat Associated Press, Viktor Liaşko, a declarat că autorităţile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenţionate de stat persoanelor din oraşele, localităţile şi satele ocupate.

„Pe parcursul celor şase luni de război, Rusia nu a [permis] crearea unor coridoare umanitare adecvate pentru ca noi să putem furniza propriile medicamente pacienţilor care au nevoie de ele. Credem că aceste acţiuni sunt întreprinse cu intenţie de către Rusia şi le considerăm crime împotriva umanităţii şi crime de război care vor fi documentate şi recunoscute.

Atunci când drumurile şi podurile au fost deteriorate în zone care acum sunt controlate de forţele ucrainene [...] este dificil să duci la spital pe cineva care a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Uneori, nu reuşim să ajungem la timp, ambulanţa nu poate ajunge la timp. De aceea, războiul provoacă mult mai multe victime [decât cei ucişi în lupte]”, a precizat Liaşko, citat de The Guardian, la sediul Ministerului Sănătăţii din Kiev.

Guvernul ucrainean are un program care oferă medicamente persoanelor cu cancer şi cu afecţiuni cronice.

Distrugerea spitalelor şi a infrastructurii, împreună cu strămutarea a aproximativ 7 milioane de persoane în interiorul ţării, au interferat şi cu alte forme de tratament, potrivit ONU şi oficialilor ucraineni.

Războiul a provocat perturbări grave în serviciul de sănătate de stat al ţării, care era supus unor reforme majore, în mare parte ca răspuns la pandemia de coronavirus atunci când a început invazia în februarie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că a înregistrat 445 de atacuri asupra spitalelor şi a altor facilităţi de asistenţă medicală până la 11 august, care s-au soldat în mod direct cu 86 de morţi şi 105 răniţi.

Totuşi, Liaşko a afirmat că numărul real al victimelor cauzate de pagubele provocate infrastructurii sanitare şi rutiere a ţării „nu poate fi calculat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe