Kenya organizeaza arderi la scara larga a fildesului de contrabanda
Miercuri, intr-o ceremonie la nivel inalt, Kenya a ars mai multe tone de fildes de contrabanda confiscat cu mai mult de un deceniu in urma in Singapore.
Aceasta este prima data in peste 20 de ani cand Kenya a ars cantitati mari de fildes. In 1989, 12 de tone au fost distruse ca o pozitie impotriva braconajului de elefanti.
Miercuri, presedintele kenyan Mwai Kibaki a dat foc la 335 de colti si 41553 hankos (matrite cu semnatura), care au ars intr-o valvataie de flacari portocalii si fum negru la Scoala de formare in domeniul vietii salbatice din sud-vestul Kenyei.
Testarea ADN a fildesului a stabilit ca majoritatea provenea de la elefantii din Zambia, desi o parte a fost de la elefanti din Malawi si Tanzania. Fildesul a fost exportat din Lilongwe, Malawi si mai mult de sapte tone au fost descoperite de autoritatile din Singapore in anul 2002, potrivit unui comunicat de presa din partea Agentiei de Investigare a Mediului din Londra.
O parte din fildes – circa 196 de colti – va fi trimis inapoi in Zambia si Malawi pentru urmarire penala si pentru cercetare in invatamant, potrivit Fundatiei africane de conservare (AFC).
Controversa
Arderea, care a avut loc in ziua Aplicarii Legii privind Elefantii, vine dupa ani de lobby si controverse continue asupra modului corect de a gestiona resursele Africii, in conformitate cu AFC.
Unii conservatori spun ca arderea fildesului risipeste o resursa care ar putea fi folosita pentru dezvoltare si programe educationale in Africa, in timp ce altii, cum ar fi Fondul International pentru Bunastarea Animalelor, cer incinerarea fildesului ilegal.
Fundatia Mondiala pentru Conservare (WCTF), care pledeaza pentru gestionarea populatiilor de elefanti, sustine ca nevoile umane trebuie echilibrate cu bunastarea elefantilor si ca arderea fildesului priveaza comunitatile sarace din Africa de veniturile de care au mare nevoie.
"Unele populatii de elefanti din Africa au crescut pana la punctul in care pun in pericol bunastarea populatiei locale , deoarece devasteaza culturile si casele ... In vest exista falsa impresie ca toate populatiile de elefanti sunt in mare pericol din cauza omului. Realitatea este ca elefantii sunt multi. Ceea ce se cere este buna gestionare a populatiilor lor", afirma WCTF pe site-ul lui.
Intr-un studiu recent, IFAW a constatat ca comertul cu fildes de "legalitate discutabila" este activ in Europa. S-a gasit marfa in valoare de 650.000 euro (922.000 dolari) la vanzare pe site-urile din Marea Britanie, Franta, Germania, Portugalia, Spania si Germania.
"Orice comert legal cu fildes incurajeaza braconajul de elefanti, furnizand acoperire pentru comertul ilegal de fildes", afirma directorul Programului de comert cu animale salbatice al IFAW, Kelvin Alie, pe site-ul organizatiei.
"Razboiul impotriva comertului ilegal de fildes si braconajului de elefanti poate fi castigat doar prin eliminarea fildesului, nu doar din comertul international, ci de pe toata piata mondiala. Daca fildesul nu are nici o valoare comerciala, ar exista putine stimulente pentru cineva care omoara elefantii pentru coltii lor si ar disparea una din cele mai mari amenintari pentru supravietuirea lor", a declarat Alie.
Arderea a fost efectuata sub Acordul operativ Lusaka (LATF), o initiativa de aplicare a legii privind fauna salbatica.
Cele sase tari LATF sunt Kenya, Uganda, Zambia, Lesotho, Tanzania si Republica Congo (Brazzaville), iar Etiopia, Africa de Sud si Swaziland sunt semnatari.