Kash Patel, ales de Trump pentru conducerea FBI, a trecut de comisia senatorială, urmează votul de confirmare

Kash Patel (Epoch Times TV)
Redacţia
14.02.2025

Kash Patel, ales de preşedintele Donald Trump pentru a conduce FBI, a obţinut joi aprobarea Comitetului judiciar al Senatului SUA, controlat de republicani, deschizând calea pentru un vot de confirmare, în ciuda faptului că a solicitat o reformare radicală a celei mai importante agenţii de aplicare a legii din ţară, notează Reuters.

Cu un vot pe linie de partid de 12-10, comisia a aprobat nominalizarea lui Patel, în ciuda rezervelor profunde ale democraţilor care au declarat că acesta nu este potrivit pentru a conduce Biroul.

„Riscăm un dezastru politic dacă îl punem pe Kash Patel în această funcţie”, a declarat cel mai important democrat din comisie, Dick Durbin. Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Charles Grassley, un republican din Iowa, a declarat că Patel a fost verificat pe deplin şi supus unor „atacuri necruţătoare privind caracterul său” pe parcursul procesului de confirmare.

Nominalizarea lui Patel nu a fost încă programată pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului.

Patel, un loialist al lui Trump, a solicitat anterior închiderea permanentă a sediului FBI din Washington şi a sugerat în mod repetat că angajaţii biroului au fost implicaţi în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

În timpul audierii sale de confirmare, Patel a promis că nu va începe represalii politice împotriva angajaţilor FBI care s-au implicat în politică. Agenţia federală este lovită de numeroase scandaluri privitoare la implicarea masivă în politica americană. Acestea s-au accentuat după mărturiile depuse de Mark Zuckerberg în Congres, privitoare la amestecul agenţilor FBI în algoritmii de promovare a conţinutului pe reţelele sociale american Facebook. Compania Twitter, preluată de Elon Musk a dezvăluit lucruri similare.

Nu la mult timp după încheierea audierii sale de confirmare, înalt funcţionari ai Departamentului de Justiţie susţinuţi de Trump au concediat opt funcţionari FBI şi au ordonat FBI să predea o listă cu fiecare angajat care a lucrat la investigaţiile din 6 ianuarie, astfel încât departamentul să poată analiza dacă „sunt necesare acţiuni suplimentare alte departamentului de resurse umane”.

Cererea a alimentat temerile în rândul agenţilor FBI şi i-a determinat pe agenţi şi angajaţi să depună două acţiuni în justiţie împotriva Departamentului de Justiţie, în încercarea de a împiedica înalt funcţionarii să le facă publice numele şi să îi pună în pericol.

Vineri, Departamentul de Justiţie a ajuns la un acord cu reclamanţii în cele două cazuri şi a acceptat să nu facă publice numele fără un preaviz de cel puţin 48 de ore.

La începutul acestei săptămâni, Durbin a cerut organului de control intern al Departamentului de Justiţie să investigheze, după ce denunţătorii au prezentat dovezi care sugerează că Patel supraveghea o epurare a FBI în spatele scenei.

Patel a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai investigaţiilor referitoare la Trump, descriindu-le ca fiind opera unor oficiali ai serviciilor de informaţii şi de aplicare a legii din „statul profund”, hotărâţi să-l submineze pe preşedinte.

Fost consilier al preşedintelui republican al Comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor de atunci, Devin Nunes, Patel a contribuit la conducerea anchetei Congresului cu privire la modul în care FBI a gestionat investigaţia sa privind contactele dintre campania prezidenţială a lui Trump din 2016 şi Rusia.

Înainte de a lucra la Capitol Hill, a lucrat în domeniul combaterii terorismului la Departamentul de Justiţie timp de aproximativ trei ani.

De asemenea, a lucrat pentru scurt timp la Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii, la Consiliul Naţional de Securitate şi, în cele din urmă, ca şef de cabinet al secretarului apărării.

De când a părăsit guvernul, după prima administraţie Trump, Patel a avut relaţii de afaceri cu o serie de entităţi străine, inclusiv ambasada Qatarului, dealerul de arme The Czechoslovak Group, cu sediul în Republica Cehă, şi compania mamă a producătorului chinez de îmbrăcăminte Shein, conform declaraţiilor sale financiare care nu au fost făcute publice decât după audierea sa de confirmare.

Declaraţiile lui Patel indică faptul că acesta şi-a încheiat consultanţa pentru Qatar la sfârşitul anului 2024. Acestea nu oferă detalii cu privire la natura activităţii pe care a prestat-o şi nu s-a înregistrat la Departamentul de Justiţie ca agent străin.

Organizaţia non-profit Public Citizen a depus o plângere la Departamentul de Justiţie, solicitându-i să verifice dacă i s-a cerut să se înregistreze ca agent străin şi nu a făcut acest lucru.

„Activitatea nedeclarată a lui Kash Patel în numele Ambasadei Qatarului ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a acţiona în mod etic şi în interesul securităţii naţionale a SUA dacă va fi confirmat la conducerea FBI”, a declarat expertul în etică guvernamentală al Public Citizen, Craig Holman.

În declaraţiile sale, Patel a indicat, de asemenea, că deţine acţiuni restricţionate necolectate la Shein şi că nu are planuri imediate de a le ceda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor