Karate: „Universalitatea şi atractivitatea socială”, argumentele pentru programul JO
Având în vedere "universalitatea" şi "atractivitatea socială", karate trebuie să intre în programul olimpic, a afirmat într-o întrevedere cu agenţia spaniolă EFE preşedintele Federaţiei mondiale de karate, Antonio Espinos, care şi-a exprimat ferma convingere că la ediţia 2020 Comitetul internaţional olimpic va include acest sport între cele olimpice.
"Susţinem că este vorba despre un sport olimpic având drept argumente faptul că este o disciplină universală, cu o bază soială enormă, este foarte atractiv şi îndeplineşte toate criteriile", a subliniat Espinos, adăugând că este a treia oară când karate se află în faţa porţilor JO, alături de alte discipline, cum sunt golf şi rugby-ul în 7, cele mai puternice concurente, dar şi patinaj pe role, squash, wakeboard (schi nautic pe planşă), wushu şi escaladă.
În februarie 2013, Comitetul executiv al CIO va decide asupra programului olimpic cuprinzând cele 28 de discipline pentru 2016, dintre care 25 sunt considerate "nucleul" competiţiei polisportive supreme. Preşedintele federaţiei, Antonio Espinos, crede că proba decisivă pentru karate o vor constitui Campionatele mondiale de la Paris, programate între 21 şi 25 noiembrie, unde CIO va putea evalua "progresul" făcut la nivel organizatoric. El a precizat că pentru JO-2020 karatele propun o competiţie de kumite individual (luptă, kata fiind prezentarea unui program cu mişcări esenţiale fără adversar), cu 5 categorii de greutate pentru fiecare sex şi câte 12 karateka pentru fiecare categorie.