Jurnalistă brutalizată de poliţişti câştigă procesul cu aceştia. Poliţia va trebui să îi plătească daune

Madalina Rosca luata de Politie
Madalina Rosca luata de Politie (Passport Production)

Jurnalista Mădălina Roşca, de la Passport Production, a câştigat procesul intentat Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, proces intentat după ce mai mulţi poliţişti de la Secţia 10 au luat-o pe sus în seara zilei de 29 ianuarie 2020, în timp ce filma un protest alături de colegul şi soţul său, Paul Wagner.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat o hotărâre definitivă prin care obligă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti să îi plătească jurnalistei daune morale de 3000 de lei şi cheltuieli de judecată de 2300 de lei, pentru incidentul din februarie 2020 din faţa secţiei 10 Poliţie. Hotărârea este definitivă.

"Am câstigat definitiv procesul împotriva brutelor de poliţişti care m-au agresat şi reţinut abuziv, la intimidare, în timp ce documentam pentru Passport Productions un alt abuz şi un protest, chiar la Secţia de Poliţie nr. 10. Am primit şi prejudiciu moral, simbolic – simbolic am si cerut. Las hotărârea judecătorească în comentarii.

Ştiţi povestea cu canarul pe care minerii îl coborau cu ei în subteran? Dacă existau gaze periculoase, ele afectau întâi pasărea, dând timp minerilor să iasă. Aşa m-am simţit eu, şi alţi câţiva, când am simţit prima oară gazele hâde ale noii orânduiri politice, precum întâii canari din mină.

Povestea acesta a mea s-a întâmplat la sfârşitul lui ianuarie 2020, când documentam un protest pentru includerea dosarului Roşia Montana in UNESCO. Guvernul PNL, pe atunci la începuturi, de necriticat, se făcea că plouă, şi nu trimitea dosarul aşa cum promisese. Pentru prima oară post criza Dragnea, patru cetăţeni supăraţi au pus cele 3 litere, P N L, pe un banner critic, şi au fost ridicaţi abuziv şi reţinuţi ore în şir – ca pe vremea lui Dragnea. La urmă am fost ridicată şi agresată şi eu, care filmam lucrurile acestea.

Eu m-am ales cu o hernie la doua vertebre care mă va urmări toată viaţa. Şi ceva mai puţină speranţă. Cum guvernul PNL şi cabinetul în geacă de piele Marcel Vela trebuiau consolidate la capitolul imagine, a urmat o campanie sinistră de defăimare a mea, atacuri de la conturi false şi plus un video manipulator şi denigrator postat pe canalul lui Marian Godina, finul de cununie al lui Traian Berbeceanu, chiar şeful de cabinet al ministrului Marcel Vela la acea vreme. Acel video a fost la foarte scurt timp şters, dar raul era deja făcut. Cea mai cumplită lovitură a fost că prieteni şi colaboratori vechi din presă în mare parte au ales să nu spună/ scrie nimic, pentru că erau ”la pace” cu PNLul – PNL care avea bani de dat în campaniile electorale care aveau să urmeze.

S-au întâmplat multe de atunci, cu bune şi cu rele, atât de multe că povestea mea devine irelevantă: pe 16 martie s-a instituit starea de urgenţă şi Vela a devenit al doilea om în stat (azi e iar senator, că doar nu a dispărut nicăieri). Din statisticile oficiale ştim că şi-au pierdut viaţa 43.000 de români (cum ar veni, ca sa avem o imagine, întreaga populaţia din Caransebeş, oraşul unde a fost Marcel Vela primar, înmulţit cu doi şi câteva sate dimprejur).

Roşia Montana e azi în UNESCO.

Eu sunt bine. Nu mai pot sa zugravesc tavanul, nu mai pot să leg via şi am dureri când ridic ochii să privesc cerul." a scris pe Facebook Mădălina Roşca.

"Sper ca prejudiciul să fie recuperat de la poliţiştii evident periculoşi care se fac vinovaţi direct de abuzuri, ca să se teama pe viitor sa se lase lesne folosiţi ca unelte politice" a adăgat Mădălina Roşsca pentru Epoch Times.

Agresiunea sancţionată de Tribunal

În seara zilei de 29 ianuarie 2020, Mădălina Roşca şi soţul ei, Paul Wagner, filmau un protest. Cei doi au relatat că incidentul s-a întâmplat la circa două ore după ce au început să filmeze, timp în care poliţiştii au trecut pe lângă ei, s-au salutat şi nu le-au spus nimic.

Mai exact, susţin ei, după două ore de filmat în faţa secţiei, unde fuseseră aduşi şi reţinuţi mai mulţi protestatari ce afişaseră un banner cu mesaje prin care-şi exprimau dorinţa reluării demersurilor de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, un poliţist a ieşit din secţie furios că un protestatar a aruncat cu ouă în clădire, i-a cerut insistent jurnalistei să se legitimeze, după care au luat-o pe sus şi au băgat-o în secţie.

"În ultimul timp, poliţiştii de la secţia 10 din Bucureşti au comis o serie lungă de abuzuri. Un om a murit împuşcat, un jurnalist, Ştefan Mako, a fost bătut, un alt cetăţean a ieşit de acolo în scaun cu rotile, şi asta doar la secţia din Capitală, nu departe de centru, la care s-au petrecut şi abuzurile asupra mea. Nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmplă la secţii de poliţie din oraşe mici sau de la sate! Durerile groaznice pe care le-am avut după acea seară m-au dus până la urmă la doctor şi analizele ulterioare şi RMN-ul au confirmat traumatismul cervical.

M-a înfuriat enorm că mi s-a întâmplat aşa ceva, şi nu la un braţ sau la un picior, ci la coloană! Dar dacă eu, care aveam o cameră mare şi o legitimaţie de presă la gât am rămas cu probleme la coloană în urma intervenţiei cu totul si cu totul ilegale a poliţiştilor din acea seară, ce se întâmpla dacă în locul meu era altcineva, şi dacă scena nu era filmată de mai multe camere care vor sta mărturie în instanţă?", a declarat Mădălina Roşca la momentul respectiv, pentru Epoch Times.

Jurnalista a explicat motivul pentru care a decis să meargă în instanţă: abuzurile acestea trebuie oprite şi aceste instituţii reformate temeinic, altfel nu trăim în siguranţă.

"Dacă poliţişti ca aceştia, care s-au comportat cu mine ca şi cum erau nişte tâlhari, când eu eram la lucru şi îi filmam, dacă ei lucrează în continuare în instituţii de forţă, fără să fie sancţionaţi, fără să treacă printr-un nou instructaj, înseamnă că nici presa nu e liberă în ţara aceasta, şi nici cetăţenii nu sunt în siguranţă. Suma pe care am solicitat-o eu pentru daune este simbolică, pentru că în acest moment, ştim bine, forţele de ordine, poliţişti şi jandarmi, sunt protejate de instituţiile lor, iar banii aceştia vor fi în prima instanţă plătiţi tot de instituţii, cu alte cuvinte de plătitorii de taxe, de cetăţenii cinstiţi. Dar o să mă asigur că în final cei responsabili direct să plătească, şi sper ca acesta să fie un pas, cât de mic, spre reforma în aceste instituţii MAI", a precizat Mădălina Roşca.

Materialul video postat de Passport Production după incident poate fi vizionat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne