Judecătoarea preferată a PSD a ajuns şefă a Curţii de Apel Cluj: Voi avea un cuvânt de spus la orice modificare a legilor justiţiei

Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătoarea Dana Gîrbovan, care a preluat recent şefia Curţii de Apel Cluj, a transmis, într-un interviu acordat Clujust.ro, că "va avea un cuvânt de spus" faţă orice modificare majoră pe care noua putere va intenţiona să o aducă legilor justiţiei.

"Voi avea un cuvânt de spus la orice modificare majoră adusă legilor justiţiei, mai ales dacă se pune în discuţie statutul judecătorilor sau garanţiile de independenţă. Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorilor, ci un drept fundamental al cetăţenilor, de aceea nu trebuie acceptat nici un pas înapoi de la garanţiile de independenţă deja câştigate. Trebuie luptat permanent pentru întărirea independenţei justiţiei, corelativ cu creşterea responsabilităţii acesteia. Atunci când se pun în discuţie modificări la legile justiţiei instanţele sunt de regulă consultate fie de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, fie de către Ministrul Justiţiei. Rolul preşedintelui Curţii este de a organiza o consultare eficientă şi reală a judecătorilor, de a încuraja participarea acestora la dezbateri şi, în final, de a transmite către CSM şi MJ rezultatul consultărilor, propunerile şi argumentele judecătorilor, lucru pe care îl voi face ori de câte ori e nevoie", a afirmat Gîrbovan.

Întrebată cât de vocală va fi, şefa Curţii de Apel Cluj a replicat:

"Am fost şi voi fi mereu vocală, indiferent de ce poziţie am ocupat sau voi ocupa, atunci când independenţa justiţiei şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului au fost sau vor fi încălcate sau ameninţate".

Reamintim că Dana Gîrbovan fusese nominalizată pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Dăncilă chiar de către Viorica Dăncilă. La acea vreme, judecătoarea şi-a dat demisia din magistratură tocmai pentru a putea ocupa funcţia de ministru, chiar înainte ca preşedintele Iohannis să fi transmis oficial dacă acceptă sau nu numirea sa.

Până la urmă, judecătoarea nu a ajuns în postul visat.

Gîrbovan este controversată printre colegii săi, parte dintre ei reproşându-i faptul că a susţinut modificări profund nocive operate de PSD-ALDE în materie de justiţie. De altfel, imediat după nominalizarea Danei Gîrbovan, Asociaţia "Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor" a reamintit opiniei publice că aceasta a criticat experţii GRECO, a persiflat îngrijorările exprimate de ambasadele ţărilor partenere în legătură cu acţiunile puterii în materie de Justiţie, referendumul organizat de preşedintele Iohannis, DNA-ul etc.

În consecinţă, procurorii respectivi au atras atenţia că unii chiar s-ar putea întreba dacă "propunerea pentru funcţia de ministru al Justiţiei chiar consideră că organizaţiile internaţionale sunt superficiale şi ar trebui ignorate, dacă te poţi adresa preşedintelui republicii cu termeni precum 'demagog' şi 'populist', dacă cetăţenii pot fi împărţiţi în buni şi răi creştini în funcţie de cum au votat la referendum cu privire la amnistierea/graţierea faptelor de corupţie, dacă poţi să ieşi cu informaţii nedocumentate despre numărul de dosare vizându-i pe magistraţi şi modul de constituire a acestora fără să îţi ceri scuze după ce afirmaţiile tale au fost infirmate sau dacă poţi utiliza cu titlu de adevăr diferite teorii ale conspiraţiei".