Judecătoarea care l-a trimis la închisoare pe fostul edil din Baia Mare a refuzat mita deşi are datorii serioase

Georgiana Rodica Farcaş Hangan, de la Curtea de Apel Cluj, a fost una din cele două judecătoare care l-au condamnat pe fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Înainte de verdict, Claudia Gliga, soacra lui Cherecheş, s-a întâlnit cu mama judecătoarei, încercând să îi ofere o mită de 50.000 euro. Această sumă ar fi reprezentat un avans pentru cumpărarea unei afaceri a judecătoarei, restul de 50.000 euro urmând să vină după decizie. Judecătoarea a refuzat mita.
Din acest motiv, Farcaş Hangan a formulat o cerere de abţinere în acest dosar, dar aceasta i-a fost respinsă, relatează Fanatik.
Conform declaraţiei de avere, depusă de judecătoare în luna iunie şi consultată de site-ul citat, rubrica datoriilor este una consistentă. Mai exact, femeia s-a împrumutat, în 2024, cu 150.000 lei, creditori fiind o familie numită Botiş. Împrumutul este scadent în 2029.
În 2022, Farcaş Hangan a mai împrumutat 100.000 lei de la o altă persoană fizică, creditul fiind scadent în 2024. Alături de soţul ei, judecătoarea mai are două credite ipotecare, unul de 1.200.000 lei (scadent în 2046) şi celălalt de 1.073.554 lei (scadent în 2043). Astfel, datoriile totale sunt de 2.523.554 lei, adică de aproximativ 500.000 euro, mai reiese din declaraţia de avere.
De asemenea, în conturile familiei se află peste 150.000 lei, iar judecătoarea are 185.266,18 lei plasaţi într-un fond de investiţii (pensii private). Soţul ei are investiţi 184.758,63 lei la societatea de asigurări Metropolitan Life.
În plus, continuă Fanatik, judecătoarea a încasat 203.900 lei (venit net salarii Curtea de Apel Cluj), 63.697 lei (drepturi salariale restante) şi 392 lei (drepturi salariale VRS, sentinţe). În total, judecătoarea a încasat 267.989 lei în ultimul an, adică a avut un venit lunar de 22.232 lei.
Totodată, potrivit publicaţiei citate, portofoliul imobiliar al familiei este format dintr-un teren intravilan cu o suprafaţă de 385 metri pătraţi, aflat la Cluj-Napoca, cumpărat în 2018 de Farcaş Hangan şi partenerul ei de viaţă. Tot în 2018, cei doi au cumpărat în localitate o casă de locuit cu o suprafaţă de 403 metri pătraţi.
Socrii lui Cherecheş
Reamintim, în acest context, că la începutul lunii iulie, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis ca socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, trimişi în judecată de DNA pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, să rămână cu condamnările de 3 ani, respectiv, 2 ani şi şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Instanţa a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi a constatat rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare în cazul celor doi, singura diferenţă faţă de hotărârea primei instanţe fiind încetarea de drept a măsurii controlului judiciar.
Prima instanţă i-a obligat pe socrii lui Cherecheş ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte o serie de măsuri de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În plus, pe perioada de supraveghere, cei doi vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin sau în cadrul Primăriei Municipiului Reghin, judeţul Mureş, pe o perioadă de 120 zile, respectiv 100 de zile.
În plus, instanţa a menţinut măsura confiscării sumei de 50.000 euro de la inculpata G.C., “reprezentând suma de bani remisă de inculpată magistratului F.H.G.R. prin intermediului colaboratorului cu identitate reală F.H.R.” şi a respins solicitarea de confiscare prin echivalent a contravalorii produselor de cofetărie remise de inculpata G.C. martorului denunţător F.H.R.
Mai reamintim că procurorii DNA au arătat, că, pe data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea pe raza judeţului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie.
Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după dată când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
În contextul menţionat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea “rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.